Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 Temmuz 2014 21:50

Irak'ta Meclis Başkanlığı için yeni uzlaşma

Irak'ta "Ulusal Güçler Birliği"nin, Usame en-Nuceyfi'nin yeniden meclis başkanı olarak seçilmesi konusunda anlaştığı belirtildi.

Irak'ta Meclis Başkanlığı için yeni uzlaşma
ırak, "Ulusal Güçler Birliğ3i" Usame en -Nuceyfi, Şii Ulusal İttifak Bloku, "Vefa Lil-Enbar", Ortadoğu haberleri, Ortadoğu,

Muttehidun Bloku Sözcüsü Zafer el-Ani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ulusal Güçler Birliği'nin, meclis başkanlığı için mevcut başkan Nuceyfi'nin adaylığı üzerinde uzlaşmaya vardığını belirterek, "Ancak resmi başvuru Şii Ulusal İttifak Bloku'nun başbakan adayı ile Kürdistan İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayını açıklamasının ardından yapılacak" dedi. Irak'ta 30 Nisan'da yapılan genel seçimlerden sonra salı günü, Irak meclisinin ilk oturumunda, siyasi partiler anlaşamadığı için meclis başkanının seçilemediği belirtilmiş, oturum ertelenmişti. Irak Anayasası'na göre, yeni meclisin ilk oturumu yapıldıktan sonraki 45 gün içinde meclis başkanı ve cumhurbaşkanının seçilmesi gerekiyor. Seçilen cumhurbaşkanı 15 gün içinde başbakanı atıyor. Başbakan ise 45 gün içinde hükümeti kurmak zorunda. Irak'ta 2003'te gruplar arasında yapılan gayri resmi taksimata göre, cumhurbaşkanı Kürtlerden, başbakan Şiilerden, meclis başkanı ise Sünnilerden seçiliyor. Son seçimlerde, Başbakan Nuri el-Maliki'nin lideri olduğu "Kanun Devleti Koalisyonu" 93, "Muttehidun Bloku" 23, "Şii Koalisyonu" 29 ve "Vataniyye Bloku" 21 sandalye elde etmişti. Hükümeti kurmak için parlamentoda 165 sandalyenin gerektiği Irak'ta, Yüksek Seçim Komisyonu'nun açıkladığı kesin sonuçlara göre, hiçbir parti hükümeti tek başına kuracak çoğunluğu sağlayamamıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...