Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
02 Ocak 2015 18:21

Irak'ta peşmergenin ilerleyişi sürüyor

Irak’ın kuzeyinde peşmerge kuvvetleri Erbil’e 80 kilometre mesafedeki Sultan Abdullah köyünü IŞİD’den geri alarak bölgedeki ilerleyişini sürdürdü.

Irak'ta peşmergenin ilerleyişi sürüyor
ırak, peşmerge, ilerleyiş,

Bölgedeki Al Jazeera muhabiri Muhammed Adow’un aktardığı bilgilere göre, çatışmalarda 3 peşmerge hayatını kaybetti. Köy içindeki evler arasında çatışma yaşanırken peşmerge kuvvetleri kritik öneme sahip köyü IŞİD’den geri almayı başardı. Dicle nehri kenarında bulunan Sultan Abdullah köyü, Erbil Musul arasındaki bağlantı yolunun geçtiği bir bölgede yer alıyor. Bu arada Irak'ta ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçakları, Musul ve Kerkük'teki IŞİD hedeflerine hava saldırısı düzenledi. Kerkük'e bağlı Havice ilçesi polis karakolu yetkilisi Kazım Ahmet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının, Musul ile Selahaddin'i birbirine bağlayan ana yol ile Kerkük'ün güneyindeki Mektep Halit ve Tel el-Werid bölgesindeki IŞİD militanlarını bombaladığını söyledi.

Saldırıda en az 18 IŞİD mensubunun öldürüldüğünü aktaran Ahmet, örgütün kullandığı 7 zırhlı aracın kullanılamaz hale getirildiğini ifade etti. Ahmet, savaş uçaklarının ayrıca Havice ilçesinin 55 kilometre güneyinde bulunan Mahmudiye köyündeki IŞİD hedeflerini de bombaladığını kaydetti.

Peşmerge ilerliyor

Irak'ın kuzeyinde peşmerge güçleri uzun bir zamandan bu yana IŞİD'le savaşıyor. Son olarak peşmerge güçleri Irak'ın kuzeybatısında bulunan Musul'a bağlı Sincar'ı IŞİD'den geri almak için operasyon başlatmış ve birçok bölgeyi geri almayı başarmıştı.

Musul'un Ezidi nüfusuyla bilinen Sincar ilçesi peşmerge güçlerinin 3 Ağustos'ta çekilmesiyle IŞİD'in eline geçmişti. Bunun üzerine ilçe ve köylerini terk eden 30 bin Yezidi, Sincar Dağı'na sığınmıştı.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçakları da hava saldırılarıyla peşmergeye destek veriyor.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, dün yaptığı açıklamada peşmergenin IŞİD'le mücadelede hazırlıksız yakalandığını, ilk başlarda eksiklikleri olduğunu ve düzensiz bir birlik gibi hareket ettiğini söylemişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...