Tgrt Haber
17 Haziran 2014 10:02

İran nükleer müzakerelerde temkinli

İran Dışişleri Bakanı Zarif, "Tahran, kırmızı çizgilerinin ötesine geçmeyecektir" dedi.

İran nükleer müzakerelerde temkinli
İran, nükleer müzakere,

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran'ın nükleer programıyla ilgili müzakerelerin nihai anlaşmayla sonuçlandırılması için iki tarafın da yeterli zamanı bulunduğunu belirterek "Tahran, kırmızı çizgilerinin ötesine geçmeyecektir" dedi. İran ile 5+1 ülkeleri arasında İran'ın nükleer programına kapsamlı çözüm bulunması amacıyla yürütülen müzakerelerin 5. turuna katılmak üzere Avusturya'nın başkenti Viyana'ya gelen İran Dışişleri Bakanı Zarif, havaalanında gazetecilere yaptığı açıklamada, müzakerelerin bu turunda nükleer meselenin tartışılacağını ve ciddi bir aşamaya geldiklerini söyledi. Nihai anlaşma için iki tarafın da yeterli zamanı bulunduğunu ifade eden Zarif, "Tahran, kırmızı çizgilerinin ötesine geçmeyecektir" dedi. İran'ın Viyana Büyükelçiliğine geçen Zarif, burada Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile çalışma yemeğinde bir araya geldi. Zarif, İran ile 5+1 ülkeleri arasında ortak temele dayalı bir anlaşma taslağı oluşturmak için teknik ve ikili görüşmelere ihtiyaç olduğunu söyledi.
Tahran'ın nükleer enerji programıyla ilgili ana başlıkları gözden geçirmek için genel bir toplantı yaptıklarını belirten Zarif, toplantının olumlu atmosferde geçtiğini ifade etti. Toplantıdan sonra Zarif'in, Ashton ve Amerikalı müzakerecilerle üçlü toplantıya geçtiği bildirildi. İran ile 5+1 ülkeleri arasında nükleer müzakerelerin 5. turuna İran heyetini temsilen Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı, 5+1 ülkelerini ise Aston'ın yardımcısı Helga Schmid'in temsil etmesi bekleniyor. İran ile 5+1 ülkelerinin, 24 Kasım 2013'te Cenevre'de varılan geçici anlaşmaya göre 20 Temmuz 2014 tarihine kadar kapsamlı bir anlaşmaya ulaşması öngörülüyor. Ancak söz konusu tarihe kadar bir anlaşma sağlanamaması halinde müzakereler 6 ay daha uzatılabilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...