Tgrt Haber
20 Ocak 2014 19:08

İran'a AB'den müjdeli haber geldi

AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, AB tarafından İran’a uygulanan bazı yaptırımların 6 aylık bir süre boyunca askıya alındığını duyurdu.

İran'a AB'den müjdeli haber geldi
ab, iran, müjdeli haber, yatırım, ab yüksek temsilcisi, ashton, brüksel, ab dişişleri bakanları, basın toplantısı, ortak aylem planı,

AB Yüksek Temsilcisi Ashton, Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen AB Dışişleri Bakanları toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. Basın toplantısında yaptığı konuşmada, bugünün, İran’ın nükleer programına ilişkin sorunların çözümlenmesi için güven arttırıcı adımların atılacağı 6 aylık sürecin başlangıcı olduğunu belirten Ashton, “İran’ın, Ortak Eylem Planı’nda anlaşmaya varılan nükleer sorununa ilişkin önlemleri uygulamaya geçirdiğini ve AB’nin de 6 aylık bir süre boyunca çeşitli yaptırımların askıya alınması için gerekli işlemleri başlattığını söylemekten memnuniyet duyuyorum. Yaptırımların askıya alınması bugünden itibaren yürürlüğe girecek” şeklinde konuştu. Önümüzdeki 6 ay boyunca üzerinde anlaşılan önlemlerin düzgün bir şekilde uygulanmasının hayati öneme sahip olacağını vurgulayan Ashton, Uluslararası Atom Enerji Kurumu’nun da burada çok önemli bir rol oynayacağının altını çizdi. Suriye konusuna da değinen AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Cenevre 2 konferansının amacının Cenevre 1’de anlaşmaya varılan maddelerin uygulanmasını sağlamak olduğunu söyleyerek, “Bunun anlamı, egemenliğini, bağımsızlığını ve birliğini koruyan demokratik ve kapsamlı bir Suriye’ye gerçek bir siyasi geçişin yapılmasıdır. Barış sürecine kadınların da katılmasının, bu haftaki konferanstan da çıkmasını umduğumuz üzere, gerçek bir öncelik olduğuna inanıyoruz. Bu sırada da Suriye halkına sağladığımız desteği sürdürmek için de elimizden geleni yapıyoruz” ifadelerini kullandı. Ashton ayrıca, AB Dışişleri Bakanları’nın, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde istikrarın yeniden sağlanabilmesine yardım edilmesi için bu ülkeye bin askere kadar gönderilmesine yönelik bir plan üzerinde anlaşmaya vardıklarını bildirirken, detaylı askeri planlar üzerinde çalışılması gerektiğini söyledi. Ashton, askerleri hangi ülkelerin göndereceğinin ise henüz belli olmadığını ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...