Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
10 Mart 2016 00:10

İran'a çok kritik çağrı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, mezhepçi politikasını değiştirmesi halinde İran'la yeni bir sayfa açmaya hazır olduklarını belirtti.

İran'a çok kritik çağrı
iran, suudi arabistan,

Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın kapanışında yaptığı basın açıklamasında, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in, halkından 400 bin kişinin ölümü, 12 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kalması ve ülkenin yıkılmasından sorumlu olduğunu söyleyerek, "Esed için Suriye'de bir gelecek yok. Ya siyasi süreç ya da askeri operasyonlarla gidecek, bu kesin bir konu" dedi.

"Esed ya siyasi yollarla iktidardan uzaklaşacak, bu yol hem daha çabuk olacak hem de Suriye'de daha fazla kan ve yıkımı engelleyecektir, ya da askeri operasyonla uzaklaştırılacak" diyen Cubeyr, "Esed gidecek, bu kesin, bir şüphe yok. Bu adam, Suriye'nin yöneticisi olarak kalmayacak. Mesele sadece zaman meselesi. Suudi Arabistan, Suriye halkını bırakmayacak" ifadelerini kullandı.

Esed'in gideceğinin altını çizen Cubeyr, "Esed rejimi, İran'dan yardım istedi, İran Hizbullah gibi Şii milislerine de yardım etti, başarısız oldu. Başka ülkelerden yardım istendi, başarısız oldu. Sonra Rusya müdahale etti, Beşşar Esed'i kurtaramadılar. Esed'in siyasi süreç çerçevesinde gitmesini temenni ediyoruz. Cenevre grubu olarak Suriye'nin dostlarına destek için bunu hedefliyoruz" diye konuştu.

İRAN-SUUDİ ARABİSTAN İLİŞKİLERİNDEKİ GERGİNLİK

İran ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin, Tahran'ın Suudi Arabistan ve bölge ülkelerinin işlerine müdahalesi nedeniyle gerildiğini belirten Cubeyr, sözlerine şöyle devam etti:

"İran ile ilişkimiz onun mezhepçi politikası nedeniyle kötüleşti. İran, oluşturduğu bu politikayı, terör ve bölgedeki ülkelerde kurduğu terör hücreleriyle destekledi. Eğer İran bu siyasetini değiştirirse ilişkilerimizde yeni bir sayfa açmamızı engelleyecek bir neden yok. İyi komşuluk ve başkalarına müdahil olmamaya dayalı daha iyi ilişkiler inşa edebiliriz."

YEMEN'DE SİYASİ ÇÖZÜM

Yemen'de siyasi çözümü desteklediklerini vurgulayan Cubeyr, "Yemen'deki kriz konusunda Körfez girişimi, ulusal diyalog görüşmeleri ve buralarda alınan kararların yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) 2216 sayılı kararına dayalı bir siyasi çözüme bağlıyız" dedi.

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Velid eş-Şeyh Ahmed'in çalışmalarını desteklediklerini kaydeden Cubeyr, siyasi çözümün "Yemenli" gibi olması gerektiğini ve bunun Yemen'i uzlaşı ile anlaşmaya ulaştıracak tek yol olduğunu dile getirdi.

HİZBULLAH'IN 'TERÖR ÖRGÜTÜ' İLAN EDİLMESİ

Toplantıda, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin Hizbullah'ı "terör örgütü" olarak ilan etmesinin ardından alınan önlemlere ilişkin yöneltilen soruya ise Cubeyr, Arap Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin (KİK), Hizbullah'ın yararlanacağı tüm kanalları engellemek için çok sayıda önlem aldığı cevabını verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...