Tgrt Haber
05 Haziran 2021 08:56

İran'ın BM'de oy kullanma hakkı askıya alındı

Birleşmiş Milletler'e ödemek zorunda oldukları aidatları geciktiren İran ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nin, Genel Kurul'da oy kullanım hakkı geçici olarak askıya alındı.

İran'ın BM'de oy kullanma hakkı askıya alındı
Birleşmiş Milletler,İran,Orta Afrika Cumhuriyeti

İran ve Orta Afrika Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler'e (BM) ödemek zorunda oldukları finansal katkıyı geciktirdikleri için Genel Kurul'daki oy kullanma hakkını geçici olarak kaybetti. 

BM Şartı'nın 19'uncu maddesine göre, bir ülkenin örgüte olan aidat borcu, son 2 yılda yaptığı ödemeden fazlaysa o ülkenin BM Genel Kurulu'nda oy kullanma hakkı askıya alınıyor.

AİDATLARINI ZAMANINDA ÖDEMEDİLER

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM 75. Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır'a gönderdiği mektupta İran ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nin aidatlarını zamanında ödeyemediğini bildirdi.

BM 75. Genel Kurul Başkanı Sözcüsü Brenden Varma da gazetecilere yaptığı açıklamada, İran ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nin şu aşamada BM Genel Kurulu'nda oy kullanma hakkının olmadığını söyledi.

16 MİLYON 251 BİN DOLAR ÖDEME GEREKİYOR

İran'ın BM Genel Kurulu'nda oy kullanabilmesi için en az 16 milyon 251 bin dolar, Orta Afrika Cumhuriyeti'nin de 29 bin 365 bin dolar BM'ye ödeme yapması gerekiyor.

Comoros, Sao Tome ve Principe ile Somali de BM'ye aidatlarını ödemekte geciken ülkeler arasında yer alıyor ancak bu 3 Afrika ülkesi, eylüle kadar BM Genel Kurulu'nda oy kullanabilecek.

"NASIL ÖDEME YAPALIM"

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Tahran yönetiminin BM’de oy hakkının iptal edilmesine tepki gösterdi.

Zarif, BM’ye geciktirilmiş borçlar nedenleriyle oy hakkının iptal edilmesine ilişkin, “ABD’nin ekonomik terörü gıda ihtiyaçları için ödeme yapmamızı dahi engelliyor. Borçlar için nasıl ödeme yapalım?” ifadelerini kullandı.

"ABD'NİN YAPTIRIMLARI HESABA KATILMADI"

BM’nin aldığı kararda, İran’a yönelik ABD yaptırımlarını hesaba katmadığını belirten Zarif, “Her şeyin siyah-beyaz olduğu bu dünyada, BM ödenmemiş borçları gerekçe göstererek İran’ın oy hakkını iptal etme kararı aldı. Bu karar alınırken ABD’nin yaptırımları hesaba katılmadı” dedi.

Zarif ayrıca, “BM, ödememiz gereken borcu ABD’nin deniz korsanlığı ile elde ettiği 110 milyon dolar üzerinden alabilir” sözlerini kaydetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...