Tgrt Haber
08 Kasım 2014 19:33

İranlı bakan basında özelleştirme istedi

İran Kültür ve İrşad Bakanı Ali Cenneti, hükümetin basın ve medya kuruluşlarını kendi tekelinde tutmaması gerektiğini söyledi.

İranlı bakan basında özelleştirme istedi
İran Kültür ve İrşad Bakanı, Ali Cenneti, basın ve medya kuruluşları, devlet tekeli, Gazeteler Haberleri,

Başkent Tahran'daki Büyük Musalla Camisi'nde başlayan 20. Basın ve Haber Ajansları Fuarı'nın açılışında konuşan Cenneti, "Bugün ülkemizde birçok devlet yayın organlarına sahibiz. Ancak anayasanın 44. maddesi gereğince bu faaliyetler özel sektöre devredilmeli. Hükümet basın ve medya kuruluşlarını kendi tekelinde tutmamalı" diye konuştu.

Cenneti, bu yıl "Sorumlu özgürlük" sloganıyla 20. açılışını yapan fuar hakkında, "Çok akıllıca bir slogan seçilmiş. Zira özgürlüğü, kanunlar ve toplumsal örfler çerçevesinde belirliyor" dedi.

Rejimin basın özgürlüğü inancının, kanunlar çerçevesinde olduğunu ifade eden Cenneti, "11. Hükümetin de bu özgürlüğün sağlanması yolunda elinden geleni yapmaya devam edeceğini" kaydetti.

"Basın ve medya kuruluşları üzerindeki denetimi ehline bırakmalıyız" diyen Cenneti, "Hükümet bu konuda işin ehillerinin söz sahibi olması gerektiğine inanıyor. Bu bağlamda meclise basın sendika sisteminin getirilmesi için bir tasarı sunacağız" diye konuştu.

İran Meclis Başkanı Ali Laricani de meclisin, hükümetin bu girişimini destekleyeceğini ifade etti.

Haber özgürlüğünün kısıtlanamayacağını belirten Laricani, "Ancak basın, toplum güvenliğini göz önünde bulundurarak yayın yapmalı" diye konuştu. Laricani ayrıca sunulacak tasarıda basın mensuplarının maddi şartları ve sosyal güvencelerinde de iyileştirmelere yer verilmesi gerektiğini ekledi.

Bu yıl yirmincisi düzenlenen fuara, tümü yerli olmak üzere yaklaşık 440 basın ve medya kuruluşu katılıyor. Bir hafta sürecek fuarda 20 haber ajansı, 38 gazete ve 24 basın kuruluşu yer alıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...