Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Temmuz 2014 15:16

IŞİD, atom bombası üretebilir iddiası

Örgüt, 40 kiloluk uranyum bileşeni ele geçirdi ve uzmanlar bu maddeden kolaylıkla kitle imha silahı üretilebileceğini belirtiyor.

IŞİD, atom bombası üretebilir iddiası
IŞİD, atom bombası, uranyum bileşeni,

İslam Devleti (IŞİD) Musul Üniversitesi'nde 40 kiloluk uranyum bileşeni ele geçirdi.Uzmanlar bu maddeden kolaylıkla kitle imha silahı üretilebileceğini belirtiyor. Irak'ın BM Daimi Temsilcisi Muhammed Ali Hekim, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a gönderdiği yazıda Musul Üniversitesi'nde yaklaşık 40 kiloluk uranyum bileşeni bulunduğunu söyledi. Reuters tarafından yayınlanan yazıda Muhammed Ali Hekim, “teröristler bazı yerleri devlet kontrolünden çıkardılar ve nükleer maddeler ele geçirdiler. Bu maddelerle kitle imha silahı yapabilirler” dedi. IŞİD'in tesisteki, Saddam Hüseyin döneminden kalma içlerinde sarin gazının da olduğu kimsayal silah üretiminde kullanılan maddeler ile mazlemeleri de ele geçirdiği belirtilirken, Rusya'nın Sesi Radyosu'nun Reuters'e dayanarak verdiği habere göre; Irak Hükümeti, BM'ye yeni bir bildirimde daha bulundu.  Irak'ın BM Büyükelçisi Muhammed Ali El Hakim BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'a gönderdiği mektupta, IŞİD'in Musul'daki bir üniversitede deneylerde kullanılan nükleer malzemeleri ele geçirdiğini yazdı. El Hekim, üniversitenin laboratuarında yaklaşık 40 kilo uranyum bileşikleri bulunduğunu kaydetti.
El Hakim konu hakkında “Terörist gruplar devletin idari kontrolü altında bulunan tesislerdeki nükleer malzemelerin kontrolünü ele geçirdiler” ifadelerine yer verirken, bu malzemelerin kitlesel imha silahları yapımında kullanılabileceği uyarısında bulundu. Açıklamada ayrıca nükleer malzemelerin teröristler tarafından Irak'ta veya yurtdışında kullanım tehdidinin engellenmesi için yardımda bulunulması istendi. Büyükelçi tehlikeli maddelerin Irak'tan kaçakçılık yoluyla çıkarabileceği uyarısında bulunarak “Sınırlı miktarda olmasına rağmen bu nükleer malzemelere terörist gruplar ulaşabilir ve gerekli deneyime sahip olmaları durumunda ise onları terör saldırısı gerçekleştirmek için diğer malzemeler ile birlikte kullanabilirler” dedi.

(Vatan)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...