Tgrt Haber
10 Haziran 2014 21:56

IŞİD Musul'dan sonra Tuzhurmatu'yu da ele geçirdi

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Selahaddin eyaleti içerisinde yer alan Tuzhurmatu kentini ele geçirdiklerini duyurdu.

IŞİD Musul'dan sonra Tuzhurmatu'yu da ele geçirdi
IŞİD, Tuzhurmatu, selahaddin, musul, ırak, Ortadoğu haberleri, Ortadoğu,

Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'da kontrol IŞİD'ın elinde. Polis ve askerler üniformalarını, silahlarını ve araçlarını caddelerde bıraktı. IŞİD kontrolü ele geçirmesinin ardından Baduş Cezaevi'nde bulunan yüzlerce mahkumu serbest bıraktı. Mahkumların çoğu idam ve müebbet hükümlüsü. Binlerce Musullu da yaşanan olayların ardından kenti terk ediyor. IŞİD'in kentin kontrolünü ele geçirmesinin ardından Musul'da kelimenin tam anlamıyla kaos ortamı başladı. Caddeler yanan polis ve askeri araçlarla dolup taştı. Güvenlik güçlerinin kullandığı kontrol noktaları ve araçları militanlar tarafından ateşe verildi. Başta Musul Valiliği ve Musul Havaalanı olmak üzere kentteki tüm devlet kurum ve kuruluşları Irak Şam İslam Devleti'nin kontrolüne geçti.
IRAK ORDUSU ÇATIŞMADAN KENTİ BIRAKTI İDDİASI
Musul kentindeki şiddet ve belirsizlik sürerken Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) bir hükümet yetkilisi, Ordu güçlerinin Musul'u çatışmadan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne bıraktığını ileri sürdü. Ordu güçlerinin silahlarını ve zırhlı araçlarını bırakarak kentten çekildikleri belirtilirken operasyonları yönetmek için Musul’a gelen Kara Kuvvetleri Komutanı Ali Geydan ile Hava Kuvvetleri Komutanı Enver Hememi ile bazı üst düzey askerlerin, helikopterlerini bırakarak Erbil’e geldikleri kaydedildi.
NUCEYFİ: MUSUL'DA YAŞANANLAR BİR FELAKET
Parlamento Başkanı Usame El Nuceyfi Musul'da yaşanan olaylarla ilgili kameraların karşısına çıkarak basını aydınlattı. Musul'un tamamen Irak Şam İslam Devleti'nin eline geçtiğini bildiren El Nuceyfi, kontrolün yeniden hükümet güçlerinin eline geçmesi için mücadele edilmesini isteyen El Nuceyfi, Musul havaalanı, uçaklar, askeri birimler ve silahların tamamen Irak Şam İslam Devleti'nin kontrolünde olduğunu belirtti.El Nuceyfi'ye göre Musul'da yaşananlar bir felaket.Konuşmasında silahlı güçlerin Selahattin iline doğru ilerlemeye başladığını söyleyen El Nuceyfi, bölgeye operasyon için Irak Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani ile de görüştüklerini, Barzani'nin her türlü yardımda bulunmaya hazır olduklarını bildirdiğini kaydetti. El Nuceyfi Musul'daki cezaevlerinde bulunan tutuklularında Irak Şam İslam Devleti üyeleri tarafından serbest bırakıldıklarını söyledi.yaşanan olaylardan güvenlik komutanlarını sorumlu tutan El Nuceyfi, olayların başgöstermesiyle güvenlik güçlerinin kaçmaya başladığını ifade etti. Musul Valisi Etil El Nuceyfi'nin Musul'da olduğunu vrgulayan Parlamento Başkanı, askeri güç toplama palanı yaptığını Musul'un yeniden kurtarılması için çalıştığını belirtti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...