Tgrt Haber
11 Ocak 2016 08:55

IŞİD ve PYD'ye operasyon

Halep’in kuzeyinde 1200 kişilik kuvvetle IŞİD’e yönelik kapsamlı bir harekat başlatan muhalifler dört köyü aldı.

IŞİD ve PYD'ye operasyon
ışid, pyd,

Halep'in kuzeyinde bulunan terör örgütü IŞİD militanlarına yönelik operasyon kapsamlı şekilde devam ediyor. Dün devam eden operasyonda muhalif askerler IŞİD militanlarından Karaköprü, Haraba, Kara Mezere ve Kuzul isimli 4 köyü geri aldı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin fırtına obüsleri ve tanklarla mevzileri ateş altına alarak destek verdiği operasyona bin 200 muhalif asker katıldı. Operasyon sırasında ise 60 IŞİD militanı öldürüldü. Rus savaş uçakları Suriye'de sivillerin yaşadığı bölgeleri bombalamaya devam ediyor. Önceki gece Halep'te muhaliflerin kontrolündeki Sukeri ile Amiriye mahallesine Rus savaş uçakları yine bomba yağdırdı.

HASTANELERE KALDIRILDILAR

Halep'teki sivil savunma yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Rus jetlerinin gerçekleştirdiği saldırılar sonucu aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 17 sivil yaşamını yitirdi, 35 kişi yaralandı. Hava saldırısının yapıldığı bölgede sivil savunma ekiplerinin enkaz altında ölü ve yaralı çıkartığını aktaran yetkililer, yaralıların ambulanslarla bölgedeki sahra hastanelerine kaldırıldığını ifade etti.

BİR CAMİ YIKILDI

Rus bombardımanında Amiriye'de bir cami ile çok sayıda yerleşim yerinin yıkıldığı ve hasar gördüğü kaydedildi. Rus uçakları 30 Eylül'de başlattığı saldırılarında daha çok Humus, Hama, İdlib ve Halep'te ılımlı muhaliflere ait karargah ve eğitim kamplarıyla sivil yerleşim yerlerini hedef alıyor. Varil 70 can aldıRus savaş uçaklarının muhaliflerin kontrolündeki İdlib kentine bağlı Maarat El Numan Kasabası'nda pazar yerine attığı varil bombası yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı 70'e yükseldi.

4 BOMBA ATILDI

Önceki gün Rusya'ya ait 2 savaş uçağı kasabanın üzerinden uçarken, biri pazar yerine ve mahkeme binasına 4 varil bombası attı. Suriyeli mahalli kaynaklar 68 kişinin öldüğünü, 135 kişinin de yaralandığını açıkladı. Ölenlerin çoğunun kadın ve çocuklar olduğu belirtilirken, bölgedeki hastahanelere kaldırılan yaralılardan 9'u Hatay'a getirildi. Hatay'daki hastahanelere getirilen yaralılardan 2'si hayatını kaybetti, 2 kişinin ise sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi. Hatay'da ölen 2 kişiyle birlikte ölü sayısı 70'e çıktı.

ÖZGÜRLEŞME SÜRECEK

Bölgede sıcak temas devam ederken, Yeni Şafak'a bilgi veren muhalif kaynaklar, birçok köyün yakın dönemde özgürleşeceğini söyledi. Operasyona katılan gruplar arasında, Türkmen tümeni Liva Sultan Murat, Cephe Şamia ve Feylak eş-Şam bulunuyor. Çatışmalarda 60'tan fazla IŞİD militanı öldürülürken, 100'den fazlası da yaralandı. Muhalif cephede ise 2 can kaybı, 8 de yaralı var. Operasyona koalisyon uçaklarının hava desteği de sürüyor.

24 KÖY İLK HEDEF

PYD'nin Munbuç yönünden Afrin bölgesinde ilerlemesi ve muhaliflere uygulanan kıskaç taktiği Türkiye'yi harekete geçirdi. Güvenli bölge projesini tamamen bitirecek ve PYD'nin Afrin'den Irak sınırı Yağrubiye kapısına kadar olan koridor hattını tek parça kontrol altına alacak olması Türkiye'nin kırmızı çizgilerinin ihlali anlamına geliyor. Bu dönemde harekete geçen muhalifler ilk olarak IŞİD'in elinde olan 24 köyü askeri alan ilan ettiler. Bu bölgede hiçbir sivilin kalmaması uyarısı, dün geceki harekatın ilk sinyali oldu. Akşam 19'da başlayan harekatda ilk hedef Cerablus yönünde bulunan 24 köy olarak açıklandı. Harekatın Suriye içlerine, Mera yönüne ve Cerablus kasabasına doğru genişleyerek devam etmesi bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...