Tgrt Haber
17 Şubat 2015 11:05

IŞİD'e karşı koalisyon çabası

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, BMGK'ya Libya'daki IŞİD hedeflerinin vurulması için uluslararası koalisyon oluşturulması çağrısı yaptı

IŞİD'e karşı koalisyon çabası
ışid, koalisyon,

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) terör örgütü IŞİD'in Libya'daki hedeflerinin vurulması için uluslararası koalisyon oluşturulması çağrısında bulundu. 
Sisi, Europe 1 radyosuna yaptığı açıklamada, BMGK'dan Libya'daki IŞİD hedeflerinin vurulması için uluslararası koalisyon oluşturulmasını istediklerini belirtti.
Libya'daki "görevlerinin" bitmediğini ifade eden Sisi, Tobruk hükümetine işaret ederek, "Libya hükümetine silah yasağı kaldırılmalı" dedi.
Libya'da 12 Şubat'ta kaçırıldığı bildirilen 21 Mısırlı Kıpti'nin,  IŞİD militanları tarafından öldürüldüğüne dair görüntüler yayımlanmıştı. Bu olayın ardından 7 gün yas ilan eden Mısır, Libya'daki "terör örgütüIŞİD hedeflerine" hava saldırısı düzenlediğini bildirmişti.
Devrimin ardından siyasi istikrarın bir türlü sağlanamadığı Libya'da, Mayıs 2014'te emekli General Halife Hafter'in Zintan merkezli milis gruplarla başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata'daki devrimci gruplarla hareket eden Trablus yönetimince engellenmişti. Olayların ardından bazı milletvekillerinin "Temsilciler Meclisi" adı altında Tobruk kentinde çalışmalara başlamasıyla iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, Milli Genel Kongre'nin desteklediği "Fecr-i Libya Koalisyonu" ile Temsilciler Meclisi'nin destek verdiği Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu Koalisyonu" arasındaki çatışmalar sürüyor. 
Mısırlı üst düzey bir diplomatik kaynaktan alınan bilgiye göre, Mısır, Libya'daki IŞİD hedeflerine yönelik hava operasyonları düzenlenmesi için Fransa, İtalya, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin yer alacağı bir uluslararası koalisyon oluşturulması yönünde görüşmelerini sürdürüyor. 
Mısır ordusunun Libya'ya düzenlediği operasyonlara Rusya'nın da desteğinin sağlanması için iki ülke arasında görüşmeler olduğunu ileri süren yetkili, Rus tarafının Mısır'ın verdiği "cesur" tepkiyi memnuniyetle karşıladığını savundu.
Öte yandan, Uluslararası Kahire Havalimanı güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Libya'nın Tobruk kentindeki Temsilciler Meclisi'nden Başbakan Yardımcısı Muhammed Ali el-Bedri'nin başkanlık yaptığı ve Savunma Bakanı Yardımcısı ile Ekonomi Bakanı'nın da yer aldığı üst düzey bir heyet, Kahire'ye geldi. Heyetin temasları hakkında bilgi verilmedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...