Tgrt Haber
16 Ocak 2015 08:33

İslamofobi'ye karşı ortak tavır

Hollande, Obama, Cameron, Merkel ve Papa, hızla artan İslamofobi'ye karşı ortak bir tavır sergiledi.

İslamofobi'ye karşı ortak tavır
İslamofobi, Hollande, Obama, Cameron, Merkel ve Papa, paris,

Fransa'nın başkenti Paris'te 20 kişinin ölümüyle sonuçlanan kanlı saldırıların ardından hızla artan İslam karşıtlığına dünyanın beş önemli liderinden ortak tavır geldi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, dün Paris'teki Arap Enstitüsü'nde Arap dünyasından girişimcilerin katılımıyla düzenlenen "Arap Dünyasında Yenilenme" başlıklı forumda konuştu. Hollande, "İslam karşıtlığına da tıpkı anti-semitizm gibi tepki gösterilmeli ve cezai yaptırım uygulanmalı" dedi. Hollande, İslam'ın demokrasinin tüm değerleriyle örtüştüğünün altını çizerek, bütün bu acı ve kayıplara aşırı fikirlerin neden olduğunu dile getirdi. Hollande, İslamofobi'nin, Yahudi düşmanlığından farkı olmadığını belirterek, "Radikalizmin, hoşgörüsüzlüğün ve aşırıcılığın en büyük mağduru Müslümanlar. Müslüman Fransızlar, tüm Fransız halkıyla aynı sorumluluklara ve eşit haklara sahiptir. Laiklik tüm dinlere saygı duymayı gerektirir" ifadesini kullandı. Almanya Başbakanı Angela Merkel de "Müslümanlar olağan şüpheliler ilan edilmemeli" dedi. dedi. Meclis'te konuşan Merkel, İslam dininin Almanya'ya ait olduğunu tekrarladı ve "Ben Almanya Başbakanı olarak ülkemizdeki Müslümanları bunlara karşı koruma altına alıyorum ve bu çatının altında bunu hepimiz yapacağız" ifadelerini kullandı. Asya turuna dün Filipinler'de devam eden Papa Françis de Charlie Hebdo'nun yayımladığı karikatürler hakkında "Söz konusu din olduğu zaman ifade özgürlüğünün de bir sınırı vardır" dedi.
BİRLİKTE MAKALE YAZDILAR
İngiltere Başbakanı David Cameron ve ABD Başkanı Barack Obama ise İngiliz Times gazetesi için ortak bir makale kaleme aldı. "Özgürlüğün sesinin susturulmasına izin vermeyeceğiz" başlıklı yazıda "Dünyada 1 milyardan fazla Müslüman var ve bu kişilerin büyük çoğunluğu İslam adına hareket ettiklerini iddia eden bu şeytani teröristlerden tiksiniyor. Aşırıcılar gözümüzü korkutamayacak. Bu barbar katillerin ve çarpık ideolojilerinin hakkından geleceğiz" denildi
"TUZAĞA DÜŞMEYECEĞİZ"
Fransa İslam Konseyi Başkanı Halil Ebubekir, Fransa'daki Müslüman toplumunun provokasyon tuzağına düşmeyeceğini belirtti. "Charlie Hebdo dergisinin yayımladığı karikatürler karşısında büyük şok yaşadık" diyen Ebubekir mahkemeye başvurduklarını söyledi. İslam hukuku ve Fransız hukukunun ifade özgürlüğünü tam anlmıyla koruduğunu vurgulayan Ebubekir, Bağdat'ta hapse giren gazeteciler için Paris Camisi'nde destek gösterileri düzenlendiğini hatırlattı.
CHARLİE HEBDO'NUN KURUCUSU DA ELEŞTİRDİ
Charlie Hebdo'nun kurucularından Henri Roussel, saldırıda ölen Genel Yayın Yönetmeni Patrick Charbonnier'i sorumsuzlukla suçladı. Roussel (80), "Charb" lakabıyla tanınan Charbonnier'nin, provokatif karikatürlerle kendisi dâhil 12 kişinin ölümüne neden olduğunu söyledi. Filistin Alimler Derneği de, derginin tavrını "provokasyon" olarak nitelendirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...