Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
01 Haziran 2021 09:05

İsrail, Bahreyn ve Sudan'a tepki gösterdi

BM İnsan Hakları Konseyi, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında işlediği ihlalleri soruşturmak üzere bir komisyon kurulması kararı verdi. Tel Aviv, Bahreyn ve Sudan'ın, karara verdiği destekten duyduğu memnuniyetsizliğini dile getirdi.

İsrail, Bahreyn ve Sudan'a tepki gösterdi
İsrail,,Filistin,,Bahreyn,,Sudan

Tel Aviv, Bahreyn ve Sudan'a, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında işlediği ihlalleri soruşturmak üzere kurulacak komisyona destek verdiği gerekçesiyle tepki gösterdi.

AKSİ HALDE OY VERMELERİ BEKLENİYORDU

İsrail Dışişleri Bakanlığı, uluslararası komisyon kurulması lehinde oy kullanan Manama ve Hartum'a, bunun "bölgede barışın teşvik edilmesine katkıda bulunmayan" bir adım olduğunu ve aksi halde oy vermelerinin beklendiğini iletti. Bakanlık, söz konusu iki ülkenin karar tasarısı lehinde oy kullanmasından dolayı memnuniyetsizliğini dile getirdi.

FİLİPİNLER BÜYÜKELÇİSİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA ÇAĞRILDI

Bahreyn ve Sudan, geçen yılın sonlarında İsrail'le normalleşme anlaşmaları imzalayan Arap ülkeleri arasında yer almıştı. Söz konusu iki ülkenin Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinin İsrail aleyhindeki karar tasarısına destek vermesiyle Tel Aviv ile aralarında bir farklılık oluştuğu ifade ediliyor.

Tel Aviv yönetimi dün, uluslararası komisyon kurulması lehinde oy kullanan Filipinler'in ülkedeki büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırmıştı.

ULUSLARARASI KOMİSYON KURULMASI KARARI

BM İnsan Hakları Konseyi, 27 Mayıs'ta, İsrail'in insan hakları ihlallerini soruşturmak üzere acilen bağımsız uluslararası soruşturma komisyonu kurulmasını içeren kararı kabul etmişti. İsrail aleyhindeki karar tasarısı, 14 çekimser, 9 aleyhte, 24 lehte oyla kabul edildi. Avusturya, Bulgaristan, Kamerun, Çekya, Almanya, Malawi, Marshall Adaları, İngiltere ve Uruguay tasarı aleyhinde oy kullanan ülkeler oldu.

İHLALLER VE SUİSTİMALLER SORUŞTURULACAK

Tasarıya göre, bağımsız soruşturma komisyonu, İnsan Hakları Konseyi Başkanı Fijili Nazhat Shameem Han tarafından atanacak ve 13 Nisan 2021'e kadar ve bu tarihten itibaren iddia edilen tüm uluslararası insan hakları hukuku ihlalleri ve suistimalleri soruşturacak. Ayrıca ulusal, etnik, ırksal veya dini kimliğe dayalı sistematik ayrımcılık ve baskı dahil devam eden gerilimlerin, istikrarsızlığın ve çatışmaların nedenleri de mercek altına alınacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...