Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
05 Ekim 2021 21:29

İsrail, İran’ın Karabağ iddialarını yalanladı

İran’ın 1 Ekim’de Azerbaycan sınırında geniş çaplı gerçekleştirilen tatbikat sonrasında iki ülke arasındaki gerginlik tırmandı. İran’ın “İsrail’i bölgeye getirdiler” iddialara Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev sert şekilde tepki gösterirken İsrail’den de yalanlama geldi.

İsrail, İran’ın Karabağ iddialarını yalanladı
İsrail,iran,karabağ

Ermenistan işgalindeki Dağlık Karabağ’ı geri almalarının ardından İran’ın bölgeye TIR’larla sevkiyat yaptığı açıklayan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Tahran yönetimine ateş püskürdü. Azerbaycan'ın, işgalden kurtarılan bölgeye gönderilen İran tırlarını kontrol etmeye başlamasından hemen sonra İran'ın Azerbaycan sınırında tatbikatlara başladığına dikkati çeken Aliyev, "İlk olarak söylemeliyim ki her ülke kendi topraklarında istediği askeri tatbikatı yapabilir. Bu onun egemenlik hakkı. Buna kimse söz söyleyemez. Fakat bunu bir zaman kesitinde analiz ettiğimizde bunun hiçbir zaman olmadığını görüyoruz. Neden şimdi ve neden bizim sınırımızda? Bu soruları ben değil, Azerbaycan toplumu soruyor. Bu soruyu dünyadaki Azerbaycanlılar soruyor." ifadelerini kullandı.

İSRAİL’İ NEREDE GÖRDÜNÜZ?

Aliyev'in açıklamaları İran'da büyük bir rahatsızlık oluşturmuş, 'Azerbaycan'ın İsrail'i bölgeye getirdiğini' öne sürdü. Kendilerinin İran'a karşı iyi niyet sergilediğini fakat bunun asılsız suçlamaları kabul edecekleri anlamına gelmeyeceğini ifade eden Azerbaycan Cumhurbaşkanı, "Bunu burada, Aras nehrinin kıyısında, Azerbaycan halkına ve tüm dünyaya söylüyorum. Bize karşı yapılan asılsız suçlamalar cevapsız kalmayacak. Bu iddiaları reddediyor ve kanıt talep ediyoruz. Bazı İranlı taşralı mollaların son dönemde Azerbaycan'a yönelik iftiralarını umursamadık. Fakat sonra ne yazık ki yetkililer bize karşı mesnetsiz suçlamalarda bulunmaya başladılar. Güya Azerbaycan İsrail'i bu bölgelere getirmiş. Gözlerini açıp görsünler. İsrail'i burada nerede gördüler. Burada tek bir kişi bile yaşamıyor. Burada bina yok. Kanıt var mı. Yok. Kanıt yoksa herkes söylediklerinden sorumlu tutulmalıdır. Kimsenin bize karşı mesnetsiz iftiralar üretmesine izin veremeyiz." diye konuştu.

İSRAİL İRAN’IN İDDİALARINA ‘APTALCA’ DEDİ

Aliyev’in açıklamalarının ardından İsrail'in Moskova Büyükelçisi Aleksandr Ben Zvi, ülkesine ait askerlerin Karabağ'da bulunduğu yönündeki iddiaların "aptalca" olduğunu söyledi. Zvi, "Bunun çok büyük bir aptallık olduğunu düşünüyorum. Çünkü Karabağ'da hem Rus hem de Türk askerleri bulunuyor. Onlar (İranlılar) fantezi yaptığında Marslıların da orada bulunduğunu söyleyebilirler." ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...