Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
17 Ocak 2014 06:50

'İsrail işgalinin sonlandırılması için kritik bir yıl olacak'

BM Genel Sekreteri Ban "Bu yıl, iki devletli çözüme ulaşma ve 1967'den beri süregelen İsrail işgalinin sonlandırılması için kritik bir yıl olacak" dedi.

'İsrail işgalinin sonlandırılması için kritik bir yıl olacak'
bm genel sekreteri, ban Ki-mun, israil işgali, sonladırılması için kritik bir yıl olacak,

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 2014'ün iki devletli çözüme ulaşılması ve İsrail'in 1967'den beri sürdürdüğü işgalin sona erdirilmesi için kritik bir yıl olacağını söyledi. BM Genel Kurulu tarafından geçen yıl kasım ayında kabul edilen "2014 Filistin Halkıyla Dayanışma Yılı" programı BM'de düzenlenen törenle faaliyetlerine başladı. Törene yazılı mesaj gönderen Ban Ki-mun, "Bu yıl, iki devletli çözüme ulaşma ve 1967'den beri süregelen İsrail işgalinin sonlandırılması için kritik bir yıl olacak. Ayrıca bu yıl, bağımsız bir Filistin devletinin kurulması ve İsrail devleti ile Filistin devletinin birbirlerinin meşru haklarını tanıyarak barış ve güvenlik içinde yanyana yaşamaları için de önemli bir yıl" ifadelerini kullandı.  Filistin ve İsrailli liderlerin çözüm için siyasi irade, sorumluluk ve açık bir vizyon ortaya koymaları gerektiğini kaydeden Ban, Genel Sekreterlik olarak bu çabaları sonuna kadar destekleyeceklerini bildirdi.
BM Genel Kurul Başkanı John Ashe de törende yaptığı konuşmada, 2014 yılının, iki tarafın da birbirini anladığı, diyalog ve uzlaşının hakim olduğu bir atmosfere imkan sağlamasını istediğini söyledi. Programın devam ettiği saatlerde İsrail'in BM misyonunun Twitter hesabından İsrail Büyükelçisinin ilginç bir mesajı yayımlandı. Mesajda Büyükelçi Ron Prosor, BM'nin 2014'ü Filistin Halkı ile Dayanışma Yılı ilan etmesini eleştirerek "BM, Filistin'in propaganda makinesini yağlamaya devam ediyor" ifadesini kullandı. BM Genel Kurulu tarafından kabul edilen Filistin Halkı ile Dayanışma Yılı kapsamında sorunun çözülmesi için çeşitli faaliyetler düzenlenecek. Buna göre, uluslararası toplumun Filistin halkının sorunlarının farkına varması, barış sürecinin önündeki engellerin vurgulanması, İsrail'in yasa dışı yerleşim faaliyetlerine, Gazze ablukasına, Kudüs'ün konumuna, işgal altındaki topraklarda yaşayan Filistinlilerin sorunlarına dikkat çekilmesi amaçlanıyor. Kampanya ile nihai planda soruna uluslararası hukuk çerçevesinde kapsamlı, adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulunması hedefleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...