Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Aralık 2015 04:01

İsrail'den Netanyahu'ya Erdoğan tavsiyesi

İsrailli ünlü gezeteci Dan Arbell, Başbakan Netanyahu'ya kritik tavsiyelerde bulundu.

İsrail'den Netanyahu'ya Erdoğan tavsiyesi
erdoğan, israil, netanyahu

Newsweek dergisi "Türkiye-İsrail barışı iki tarafın da faydasına" derken, ünlü İsrailli gazeteci Zvi Bar'el de İsrail Başbakanı Netanyahu'ya çağrıda bulundu: Erdoğan'dan ders al, Gazze ablukasını hemen kaldır. Bu bizim yararımıza olur
İsrail askerlerinin 2010'da Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine baskın düzenleyerek sivilleri öldürmesinden bu yana diplomatik ilişkinin bulunmadığı Ankara-Tel Aviv hattında son zamanlarda başlayan hareketlilik dünya basınında geniş yer bulmaya devam ediyor. Son olarak ABD merkezli haber dergisi Newsweek'te yayımlanan bir analizde "Türkiye ile İsrail barışıyor mu?" sorusu soruldu. ABD'nin önde gelen düşünce kuruşlarından Brookings Enstitüsü'nden kıdemli Ortadoğu uzmanı Dan Arbell tarafından kaleme alınan makalede, iki ülke arasındaki siyasi yakınlaşma değerlendirildi. 

"TOP ERDOĞAN'DA" 

Türkiye ile İsrail'in stratejik açıdan eski müttefik olduğunu hatırlatan Arbell, siyasi kriz döneminde iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin çok fazla etkilenmemesinin ve İsrailli turistlerin ayaklarını Türkiye'den çekmemesinin normalleşme sürecini kolaylaştıracağını vurguladı. Yazar, Türkiye'nin Rusya ile yaşadığı siyasi kriz nedeniyle enerji konusunda politika değişikliğine gitmek zorunda kaldığı için İsrail'e yöneldiğini de savundu. Analizde ayrıca "İki ülkenin Suriye politikalarının uyuşması normalleşme adımlarını hızlandırıyor" denildi. Yazısında barışma noktasında "Top şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ayağında" diyen Abrell, Netanyahu'nun kabinesinde artık eski Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman gibi Türkiye karşıtlarının olmamasının, ayrıca yeni Mossad şefi Yossi Cohen'in de Türkiye'ye ile yakınlaşma taraftarı olmasının Tel Aviv hükümetinin elini rahatlattığını belirtti. Olumlu adımlara rağmen Türkiye ile İsrail arasındaki anlaşmazlıkların çok fazla olduğu hatırlatması yapılan analizde; tamamen normalleşme için ABD'li diplomatların çabalarına daha fazla ihtiyaç olduğu belirtildi. 

NETANYAHU'YA ÇAĞRI: ABLUKAYI KALDIR

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesindeki Zvi Bar'el imzalı analizde ise Erdoğan'ın ülkesinin çıkarlarını düşündüğü için soruna pragmatik yaklaştığı, İsrail'in de Türkiye'ye ihtiyacı olduğu için Netanyahu'nun da aynı şekilde hareket etmesi gerektiği belirtildi. Analizde ayrıca Gazze ablukasının kaldırılmasının Türkiye'ye verilen bir ödün olarak görülmemesi gerektiği, İsrail'in bu adımı atmak zorunda olduğu kaydedildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...