Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
25 Mart 2022 12:31 - Güncelleme : 25 Mart 2022 12:44

İsrail'e 3 adet F-35 teslim edildi: Farklı versiyon F-35I'ler daha üstün

İsrail'in beklediği 3 tane F-35 savaş uçağı teslim edildi. F-35I “Adir” savaş uçakları Amerika’dan Nevatim hava üssüne iniş yaptı. F-35I Adir, diğer F-35 varyantlarından üstün özelliklere sahip. F-35I uçaklarının daha önce İran'ın İHA'larını engellediği hatırlatıldı.

Editör: Murat Makas / Kaynak: SavunmaSanayiST
3 adet F-35I “Adir” savaş uçağı Amerika’da başlayan uzun yolculuklarının ardından Nevatim hava üssüne iniş yaptı.
3 adet F-35I “Adir” savaş uçağı Amerika’da başlayan uzun yolculuklarının ardından Nevatim hava üssüne iniş yaptı.

ABD tarafından 2040’lı yıllara doğru teknolojide devasa gelişme olarak değerlendirilen F-35’lerle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. İsrail’in, daha önceden sipariş ettiği F-35 uçaklarından 3 tanesini daha teslim aldığı açıklandı.

İsrail Hava Kuvvetleri IAF tarafından yapılan açıklamaya göre, 3 adet F-35I “Adir” savaş uçağı Amerika’da başlayan uzun yolculuklarının ardından Nevatim hava üssüne iniş yaptı. Teslim edilen uçaklar 140. ve 116. filolar dahilinde görev yapacaklar. Gelen uçaklarla beraber toplam sayı 33’e ulaşmış durumda. 2021 yılının Şubat’ta İsrail Hava Kuvvetleri için sipariş edilen F-35 savaş uçaklarının sayısına 25 adet daha eklendiği, Hava Kuvvetleri’nin teslim alacağı toplam uçak sayısının 75’e çıktığı açıklanmıştı.

İRAN'IN İHA'LARINA ÖNLEME YAPMIŞTI

Mart ayında İsrail Savunma Güçleri (IDF) tarafından yapılan açıklamaya göre 140. ve 116. filoya ait F-35I uçakları, 2021 Mart ayı içerisinde İran tarafından gönderilen “Shaded 197” tipi insansız hava araçlarına önleme yapmış ve insansız hava araçlarını İsrail sınırını geçmeden vurmuştu.

Böylece bir F-35 savaş uçağı ile ilk kez hava savunma görevi icra edilmiş ve hava aracı imha edilmiş oldu. Önleme sırasında F-35’in kaska monteli nişangah sisteminin kullanıldığı belirtildi.

F-35I 'ADİR'İN DİĞER F-35'TEN FARKI

İsrail Hava Kuvvetleri için özel olarak geliştirilen F-35I Adir, diğer F-35 varyantlarından üstün özelliklere sahip. Adir’in en büyük üstünlüğü, İsrail’in deneyimlerini hesaba katarak geliştirdiği özel bir elektronik harp suiti bulundurması.

1970’lerden beri bölgede sürekli operasyonlar yapan ve birkaç kez savaş geçirmiş olan İsrail, bu savaş ve çatışmalardan elde ettiği deneyimlerle üstün performanslı elektronik harp sistemleri geliştiriyor. Elektronik harp konusunda dünyanın en iyileri olduğu bile söylenebilir.

F-35I DAHA ÜSTÜN

Adir içerisinde bulunan bu özel elektronik harp suitine ayrıca daha gelişmiş bir görev bilgisayarı eşlik ediyor. İsrailli kaynaklara göre özgün görev sistemleri ile F-35I Adir, Amerikan Hava Kuvvetleri’nin kullandığı F-35 uçaklarından bile daha üstün. Görev sistemlerinin haricinde Elbit Systems tarafından geliştirilen bir kaska monteli nişangah sistemi de bulunuyor.

İsrail'e 3 adet F-35 teslim edildi: Farklı versiyon F-35I'ler daha üstün

İsrail’in kendi silah ve görev sistemlerini entegre edebilmesi için üretilen 1 adet F-35I test uçağı da bulunuyor. İsrail ABD dışında test ve entegrasyon için özel bir F-35’e sahip tek ülke. Dünyada bir ilk olarak İsrail, F-35 uçakları için ek yakıt tankı geliştirmekte. Böylece F-35I uçaklarının daha uzun süre havada kalmasını ve daha uzak mesafelerde görev yapabilmesi amaçlanıyor.

Kaynak: SavunmaSanayiST
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...