Tgrt Haber
10 Temmuz 2014 16:36

İsrail'in üç büyük operasyonunda 1679 kişi öldü

İsrail'in, Gazze'ye son 6 yılda düzenlediği üç büyük operasyonda 1679 Filistinli öldü, 7 binden fazla Filistinli ise yaralandı.

İsrail'in üç büyük operasyonunda 1679 kişi öldü
israil,gazze,üç büyük operasyon,filistin,saldırı

İsrail, son 6 yılda "topraklarına roket atıldığı ve güvenliğine tehdit oluşturduğu" gerekçesiyle Gazze'ye 3 büyük saldırı düzenledi. İsrail ordusunun topraklarına roket atıldığı gerekçesiyle Gazze'ye "Koruyucu Hat" adı altında Pazartesi günü başlattığı saldırılarda 23'ü çocuk, 12'si kadın 81 Filistinli öldü, 537 kişi yaralandı.
Aralarındaki askeri güç dengesizliğine rağmen Filistin tarafı İsrail saldırılarına roket ve havanlarla karşılık verdi. Filistinli direniş grupları İsrail saldırılarının başladığı Pazartesi gününden bu yana Hayfa, Tel Aviv, Kudüs, Dimona ve Aşdod kentlerine onlarca roket attıklarını açıkladı. Hamas'ın silahlı kanadı İzzettin el-Kassam Tugaylarına bağlı deniz komandoları, İsrail'in Zikim Askeri Üssüne baskın düzenledi. Baskında 5 Filistinlinin öldüğü, 1 İsrail askerinin yaralandığı belirtildi.
"Dökme Kurşun" operasyonu
İsrail'in 27 Aralık 2008'de başlattığı "Dökme Kurşun" operasyonunun ilk gününde 80 savaş uçağıyla Gazze'deki onlarca hükümet binası ve güvenlik merkezine saldırı düzenledi. Saldırıda çoğu polis teşkilatı mensubu 200 Filistinli hayatını kaybetti. Hamas, "Furkan Savaşı" adı altında misillemede bulundu.Mısır'ın arabulucuğunda 19 Haziran 2008'de başta Hamas olmak üzere Filistinli gruplarla ateşkes anlaşması yapan İsrail, 4 Kasım 2008'de Kassam Tugayları'ndan 6 kişiye suikast düzenleyerek ateşkesi ihlal etti. Kassam Tugayları ve Filistin direnişinin askeri kanadı, İsrail'in ateşkesi ihlaline güneydeki yerleşim birimleri ve kasabalara el yapımı yüzlerce füze ve roket atarak karşılık verdi.İsrail'in hava saldırılarında evler, camiler, okullar, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) ait merkezler ve hastaneler zarar gördü.Saldırıların 8. gününde Gazze'ye kara harekatı düzenleme kararı alan İsrail, bu savaşta beyaz fosfor gülleleri, seyreltilmiş uranyum içeren silahlar kullandı. Daha sonra açıklanan raporlarda, cesetlerde yasak silahların kullanıldığını kanıtlar nitelikte izler bulunduğu ifade edildi."Dökme Kurşun" operasyonunun başlamasından 23 gün sonra dönemin İsrail Başbakanı Ehud Olmert tek taraflı ateşkes ilan etti. Filistinli gruplar da ertesi gün İsrail'in çekilmesi için 1 hafta süreli ateşkes ilan ettiklerini duyurdu.Filistin İstatistik Kurumu verilerine göre, "Dökme Kurşun" operasyonunda 410'u çocuk, 104'ü kadın bin 436 Filistinli hayatını kaybetti, 400'ü ağır 5 bin 400'den fazla kişi de yaralandı.
İsrail makamları ise savaşta 10'u asker 13 İsraillinin öldüğünü, 300 kişinin yaralandığını açıkladı. Filistin direniş kaynakları ise 100'den fazla İsrail askerinin yaşamını yitirdiğini belirtti.
"Bulut Sütunu" operasyonu
İsrail ordusu 14 Kasım 2012'de Gazze'ye "Bulut Sütunu" adını verdiği bir askeri operasyon başlattı.  İsrail savaş uçaklarının Hamas’ın askeri kanadı İzzettin el-Kassam Tugayları Komutanı Ahmed el-Caberi’yi hedef alan saldırısıyla başlayan ve 8 gün süren "Bulut Sütunu" operasyonuna Filistin tarafı da "Siccil Taşı" adını verdiği karşı operasyonla cevap verdi. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 42'si çocuk, 11'i kadın 162 Filistinlinin öldüğünü, bin 300 Filistinlinin yaralandığını açıklarken, İsrail basını 20 İsraillinin öldüğünü, 625 İsraillinin yaralandığını yazdı.Gazze'de 200 ev tamamen, bin 500 ev ise kısmen yıkıldı, onlarca cami, okul, üniversite, mezarlık, hükümet binaları ve basın ofisleri zarar gördü. İsrail ordusu 980 füze rampası, 140'ı insan ve malzeme geçişi için yapılan 206 tünel, Hamas'ın 42 operasyon merkezi ile füze ve roket yapımı için kullanılan 26 yeri hedef aldığını açıkladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...