Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 Mart 2015 12:59

İşte Viking mezarında bulunan yüzüğün sırrı

İsveç'te yapılan bir kazıda, 9. yüzyıldan kalma Viking mezarında bulunan yüzük, Vikinglerin yaşadığı dönemde İskandinavya ile İslam dünyası arasındaki teması ortaya çıkardı.

İşte Viking mezarında bulunan yüzüğün sırrı
viking,yzük,

Stockholm'deki İsveç Tarih Müzesi Basın Sözcüsü Linda Wahlander, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1942'den beri müzede sergilenen ve üzerinde Arapça karakterlerle "Allah için" veya "İnşallah" yazan yüzüğü 1872 ve 1875 yılları arasında Jalman Stolpe isminde bir arkeoloğun, Björkö Adası'nda kazı yaparken bulduğunu belirtti.
Wahlander, İskandinavyalıların geleneksel elbise ve mücevherlerle mezara gömüldüğünü kaydetti. Üzerinde Arapça yazı olan yüzüğün bir kadının cesedinde bulunduğunu söyleyen Wahlander, "O dönemde mezara gömülen kadınların boyunlarında değerli bir kolye bulunuyordu ve kolyelere küçük bıçak veya yüzükler takılı oluyordu. Gümüş yüzük de kadının kolyesinde asılı bulundu" diye konuştu.
Linda Wahlander, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yüzükteki Arapça yazı, taramalı elektron mikroskobuyla yapılan araştırmaların sonucunda yakın zamanda keşfedildi. Yüzüğün Bağdat'tan Bulgaristan'a gelen İbn Said ismindeki bir elçi ya da ticaret için gelen bir kişiye ait olduğuna dair elimizde bulgular var." 
O dönemde para olmadığı için ticaret yaparken veya hediyeleşirken insanların birbirine değerli eşyalar verdiğini belirten Wahlander, İbn Said'in, yüzüğü Bulgaristan'da yaşayan Türklere verdiği ve orada ticaret yapan İskandinavyalıların da Türklerden yüzüğü aldığı ihtimalinin üzerinde durulduğunu söyledi. Yüzüğün üzerindeki yazının bir kısmının silindiğini ve zor okunduğunu belirten Wahlander, yüzüğün üzerinde Arapça "İnşallah" veya "Allah için" yazdığını ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...