Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
16 Ağustos 2022 11:39 - Güncelleme : 16 Ağustos 2022 12:12

Son dakika! İsveç Başbakanı Andersson'dan NATO üyeliği açıklaması

Son dakika... Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması sonrasında NATO'ya üye olmak için harekete geçen İsveç'in Türkiye ile yaptığı anlaşma ile ilgili açıklama İsveç Başbakanı Andersson'dan geldi.

Son dakika! İsveç Başbakanı Andersson'dan NATO üyeliği açıklaması
isveç,nato

Başbakan Magdalena Andersson, bugün yaptığı açıklamada İsveç'in, Türkiye'nin NATO üyeliğine itirazlarının üstesinden gelmek için Ankara ile üzerinde anlaşılan mutabakat zaptı şartlarını yerine getireceğini söyledi.

Ayrıca düzenlediği basın toplantısında, geçen hafta yapılan dolandırıcılıktan aranan bir kişinin Türkiye'ye iade edilmesi kararıyle ilgili "İsveç ve uluslararası hukuka göre verildiğini ve bu şekilde çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi.

Kart dolandırıcılığı suçlamasıyla İsveç'e kaçan "Okan Kale" isimli şahsın Türkiye tarafından iadesinin istendiğini söyleyen Andersson, "Bu karar İsveç ve uluslararası yasalara göre alındı ve biz bu şekilde çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

TÜRKİYE'NİN VETOSUNA TAKILMIŞTI

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyesi olmak için yaptıkları başvuru, Türkiye'nin vetosuna takılmıştı. İki ülkenin uyguladıkları ambargolar ve teröristlere destek çıkmaları Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da tepkiyle karşılanmıştı.

Bu gelişmelerin ardından üyelik için Türkiye'nin desteğini almak isteyen iki ülke lideri, anlaşma yoluna gitmeyi tercih etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in katıldığı dörtlü görüşmenin ardından Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında "Üçlü Muhtıra" imzalandı. İspanya'nın başkenti Madrid'de NATO Zirvesinin yapıldığı IFEMA Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen dörtlü görüşmenin ardından hazırlanan "Üçlü Muhtıra"ya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde imza attı.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...