Tgrt Haber
01 Temmuz 2022 06:55 - Güncelleme : 01 Temmuz 2022 07:06

İsveç ve Finlandiya yakından takip edilecek! PKK ve FETÖ artık cirit atamayacak

NATO Liderler Zirvesi’nde Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan muhtıra ile birlikte terör örgütleri PKK ve FETÖ artık istedikleri gibi hareket edemeyecek. Türkiye bu iki ülkeye yakından takip ederek bunun denetlenmesini ise 9’uncu maddeye dayandıracak.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
İsveç ve Finlandiya yakından takip edilecek! PKK ve FETÖ artık cirit atamayacak
nato,isveç,türkiye,finlandiya

İspanya’nın başkenti Madrid’de gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi’nde Türkiye istediğini alarak ayrıldı. NATO’ya üye olmak isteyen İsveç ve Finlandiya’ya terör örgütü PKK/YPG ve FETÖ’ye geri adım attırılırken yapılan 10 maddelik anlaşmada 9’uncu madde dikkat çekti.

DENETİM İÇİN ORTAK MEKANİZMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eğer anlaşmaya uymazlar ise Meclis’ten geçmez” diyerek veto hakkını elinde tuttuğunu hatırlatması iki ülkenin atacağı adımların yakından takip edileceğin sinyalini verdi. İmzalanan 10 maddelik mutabakatta 9’uncu maddedeki bunun denetlenmesi için Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında Ortak Daimi Mekanizma tesis edilecek. Kurulacak mekanizmada, üç ülkenin Dışişleri, İçişleri ve Adalet Bakanlıkları ile istihbarat örgütleri müşterek çalışarak sürecin işleyişini denetleyecek. Ortak mekanizma diğer NATO ve AB üyesi ülkelerin katılımına da açık olacak.

TERÖRİSTLERİN GÜVENLİ LİMANI KALMADI

Bu kapsamda Türkiye’nin yeni bir girişim başlatarak, önümüzdeki günlerde başta ABD, İngiltere, Fransa, Belçika ve Almanya olmak üzere diğer AB ve NATO üyesi devletlere, Daimi Ortak Mekanizmaya katılmaları yönünde teklif götüreceği bildirildi. Diplomatik kaynaklar, mekanizmaya diğer AB ve NATO üyesi devletlerin de dahil olması ile birlikte, batılı ülkelerin artık terör örgütleri PKK/YPG ve FETÖ için güvenli liman olmaktan çıkacağına dikkat çekti.

TERÖRE AÇIK DESTEK VERDİLER

Avrupa ülkeleri bugüne kadar terör örgütlerine karşı adım atmak yerine, tam aksine destek sunmaktan çekinmedi. Bu kurumların başında AB nezdindeki Avrupa Parlamentosu (AP) geliyor. PKK üyelerinin davet edildiği sempozyumlara ev sahipliği yapan AP'de aralıklarla terör örgütü yanlısı etkinlikler düzenleniyor. AB Komisyonu da PKK konusundaki tavrıyla tepki çekiyor. Komisyon, Türkiye'nin ikazları ve Europol'un raporlarına rağmen üye ülkeleri PKK konusundaki tutumlarını sertleştirmeye de zorlamıyor. AB’ye üye ülkeler bakımından da tablo, Avrupa'nın PKK için güvenli bir liman olduğunu gösteriyor. PKK'nın rahatça faaliyet gösterdiği ülkelerin başında Fransa, Belçika, Almanya, İngiltere, Yunanistan, Hollanda, Norveç, Finlandiya, İsveç, Danimarka ve Avusturya geliyor. Yine aynı şekilde bu ülkeler terör örgütü FETÖ mensuplarına da kapılarını açıyor ve iltica hakkı tanıyor. 

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...