Tgrt Haber
27 Şubat 2014 21:12

İtalya'daki Costa Concordia kazası

İtalya'nın Giglio Adası açıklarında 2 sene önce kaza yapan Costa Concordia kruvaziyerinin kaptanı Francesco Schettino, olayın ardından ilk kez geminin enkazına gitti.

İtalya'daki Costa Concordia kazası
italya, giglio adası, costa concordia, francesco, gemi enkazı

Adanın birkaç metre açığında bulunan ve üzerinde enkaz kaldırma çalışmalarının yürütüldüğü dev yolcu gemisinin, bugün enteresan bir ziyaretçisi vardı.Dev geminin Giglio'nun açıklarındaki kayalıklara çarpmasına sebebiyet verme, birden çok kişinin ölümüne yol açma ve gemiyi yolcu varken terk etme gibi gerekçelerle yargılanmasına Grosseto'daki mahkemede devam edilen Schettino, "Bildikleriyle gerçeklere katkıda bulunmak için" adaya geldi ve olay yerinde tatbikat yaptı. Üzerinden iki seneyi aşkın zaman geçtikten sonra gemisine dönen kaptan Schettino, burada yaklaşık 3 saat geçirdi. Avukatı Domenico Pepe ve Grosseto Savcılığı'ndan Alessandro Leopizzi ve Stefano Pizzi ile gemiye giden Schettino'nun, burada olaya ilişkin teknik bilgiler verdi. Kendisinin Giglio Adası'na gelişini ve enkazdaki temaslarını takip eden gazetecilerle tartışan Schettino, "Ben bugün sonuç değerlendirmeleri öncesinde teknik konularda destek verdim" dedi. Schettino, "Ya iyi anlayın ya da iyi yazın. Eğer süreci iyi takip etmiş olsaydınız, yay yapmak ya da yakın geçmek arasındaki farkı anlardınız. Kim gemiyi terk ettiğim üzerine konuşuyorsa halen, bir halt anlamamıştır" ifadesiyle gazetecilere çıkıştı. Bu arada, hava şartlarının düzelmesiyle gelecek aylarda yerinden kaldırılması planlanan geminin söküm işlemleri için kaza mahalline en yakındaki büyük liman olan Piombino'ya götürüleceği İtalyan basınında öne çıkıyor. Costa Concordia kruvaziyeri, 4 bin 200 yolcu ve mürettebatıyla 13 Ocak 2012'de Civitavecchia kentinden kuzeybatıdaki Savona kentine doğru akşam saatlerinde başladığı seyrinde, Toskana bölgesi sahillerindeki Giglio Adası açıklarında yerel saatle 21.42'de kayalıklara çarparak kaza yapmıştı. Olay sırasında gemide bulunan 10 Türk yolcu, kazadan yara almadan kurtulmuştu. Kazanın ardından gemi, yaklaşık 20 ay boyunca adaya paralel yatık şekilde kalmış, 17 Eylül 2013'te "Parbuckling" operasyonuyla doğrultulmuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...