Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
29 Ocak 2022 09:53

Japonya’da ABD üssü tartışması! 35 bin kişi dava açtı

Japonya’nın Okinawa adasında yaşayan 35 bin bölge sakini, ABD hava üssünden rahatsız oldukları gerekçesiyle Japonya hükümetine tazminat davası açtı.

Japonya’da ABD üssü tartışması! 35 bin kişi dava açtı
ABD üssü,Japonya

Japonya'nın Okinawa adasında bulunan ABD askeri üssü, bölge sakinleriyle hükümeti karşı karşıya getirdi. Kadena Hava Üssü çevresinde yaşayan yaklaşık 35 bin kişi, uçakların aşırı gürültüsünden şikayetçi. Bölge halkı, üssü ABD'ye sağlayan Japonya hükümetine karşı tazminat davası açtı. Naha Bölge Mahkemesine verilen dava dilekçesinde gece geç ve sabah erken saatlerdeki uçuşların durdurulması talep edildi. Gürültünün hayat kalitelerini olumsuz etkilediğini dile getiren davacılar, her bir sakin için aylık yaklaşık  6.421 lira (475 dolar) tazminat talep etti.

EN KAPSAMLI DAVA

Japonya’nın Okinawa adasında bulunan Kadena Hava Üssü, 1982'den bu yana 3 kez bölge sakinleri tarafından yargıya taşınmıştı. Mahkeme tüm davalarda hükümetin davacılara tazminat ödemesine hükmederken uçuş yasağı talepleri ise reddedilmişti. Son davanın, davacı sayısı sebebiyle şimdiye kadar benzer şikayetlerle açılan davalar arasında en kapsamlısı olduğu kaydediliyor. 

ADADA ABD'NİN 32 ÜSSÜ VAR 

Adada ABD üslerinin varlığı, gürültü, uçak kazaları ve güvenlik kaygısı gibi sorunlardan şikayet eden Okinawa halkı tarafından zaman zaman protestolara neden oluyor. Bazı bölge sakinleri adanın tamamen üslerden arındırılmasını isterken, bir kısım halk ise üslerin şehir merkezlerine uzak bölgelere taşınmasını talep ediyor. Okinawa'da ABD'ye ait 32 üs bulunuyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...