Tgrt Haber
08 Şubat 2015 23:19

Japonya'dan muhabire Suriye engeli

Japon hükümeti, Suriye'ye gitmeyi planlayan foto muhabirinin pasaportuna el koydu.

Japonya'dan muhabire Suriye engeli
japon gazeteci,Japon hükümeti, Suriye

Kyodo Haber Ajansı'nın haberine göre, bakanlık temsilcileri ve polis, 58 yaşındaki Yuichi Sugimoto'ya Suriye'ye gitmemesi gerektiği uyarısında bulundu. Sugimoto'nun kararını değiştirmemesi üzerine Başbakanlık bazı adımlar atılması karar aldı. Pasaportunu bakanlık yetkililerine vermemesi halinde gözaltına alınma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği söylenen foto muhabiri, karara boyun eğmek zorunda kaldı.

Suriye ve Irak'taki çatışma bölgelerinde haber yapmayı planladığını, amacının IŞİD'in kontrol ettiği alanlarda bulunmak olmadığını anlatan Sugimoto, hükümetin bu adımının ifade özgürlüğünün ihlali olduğunu söyledi.

Sugitomo, ''27 Şubat'ta İstanbul'a, ardından da Suriye'ye giderek 12 Mart'ta ülkemde olmayı planlıyordum. Tehlike hissettiğim durumda zaten çatışma bölgelerinden çekilmeyi düşünüyordum'' dedi.

Japon kanunları, yetkililere vatandaşlarının can güvenliğini korumak amacıyla bu tür haklar tanıyor.

IŞİD, 20 Ocak'ta internette Haruna Yukava ve Kenji Goto adlı iki Japon vatandaşının görüntüsünü yayımlayarak rehinelerin hayatlarına karşılık Japon hükümetinden 72 saat içinde 200 milyon dolar fidye ödemesini istemişti. İsteği yerine getirilmeyen tetör örgütü, Yukava'nın öldürüldüğünü duyurmuştu. IŞİD, daha sonra da 2005'te Amman'da 57 kişinin öldüğü "Kara Çarşamba" saldırılarına katılan Irak uyruklu Sacide er-Rışavi'nin 24 saat içinde serbest bırakılmaması halinde Goto ile Ürdünlü pilot Muaz el-Kesasibe'nin öldürüleceğini açıklamıştı.

Japonya hükümetinin, rehin alınan Haruna Yukava ve gazeteci Kenji Goto'yu kurtarmak için yürüttüğü yoğun çabalar sonuçsuz kalmış, iki rehine de IŞİD tarafından öldürülmüştü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...