Tgrt Haber
26 Ekim 2021 23:51

Jeff Flake kimdir? ABD Ankara Büyükelçisi Jeff Flake Türkiye hakkında ne demişti?

ABD Başkanı Joe Biden'ın Ankara Büyükelçiliği için önerdiği ilk isim Senato'da kabul edildi ve yeni ABD Ankara Büyükelçisi Jeff Flake oldu. Peki Jeff Flake kimdir, kaç yaşında? Yeni ABD Ankara Büyükelçisi Jeff Flake'in Türkiye hakkındaki görüşleri neler? İşte ayrıntılar...

Jeff Flake kimdir? ABD Ankara Büyükelçisi Jeff Flake Türkiye hakkında ne demişti?
JEFF FLAKE,ABD,ANKARA BÜYÜKELÇİSİ,BÜYÜKELÇİ

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden'ın Ankara Büyükelçiliğine atadığı Jeff Flake'e Amerikan Senatosu'ndan onay çıktı. Atama kararının onaylanmasından sonra yeni büyükelçiyle ilgili ayrıntılar merak konusu oldu. Peki ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi Jeff Flake kimdir, kaç yaşında? Jeff Flake'in Türkiye hakkındaki düşünceleri, görüşleri neler? İşte yeni büyükelçiyle ilgili detaylar...

JEFF FLAKE KİMDİR?

10 büyükelçinin Osman Kavala çağrısına tepki gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu büyükelçilerin istenmeyen adam ilan edileceğini duyurmuştu. Erdoğan'ın restinden sonra ABD liderliğindeki büyükelçiler geri adım atarak Türkiye'nin içişlerine saygılı olduklarını duyurmuştu. Türkiye ile büyükelçiler arasındaki krizin dinmesinden kısa süre sonra dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Ankara Büyükelçiliği için önerdiği ilk isim olan eski senatör Jeff Flake'e ABD Senato Dış İlişkiler Komisyonu'ndan sonra senatodan da onay çıktı. Biden'ın ilk adayı olan 59 yaşındaki Flake, böylece kısa süre içinde ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi olarak göreve başlayacak.

Cumhuriyetçi olmasına rağmen 2020 yılındaki başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'nin adayı Biden’a destek veren Jeff Flake, 2013-2019 yılları arasında ABD Senatosu’nda Arizona eyaleti senatörü olarak görev almış, 2001-2013 yılları arasında ise Temsilciler Meclisi üyeliği görevini yürütmüştü.

2019 yılında eski Başkan Donald Trump yönetimi ve Cumhuriyetçi Parti’nin politikalarıyla ayrışmasını gerekçe gösterip Senato’dan emekli olan Flake, daha sonra Trump’a yönelik eleştirilerde bulunduğu “Conscience of a Conservative” (Bir Muhafazakarın Vicdanı) isimli bir kitap kaleme almıştı.

Eski Cumhuriyetçi Senatör, Ankara’da büyükelçilik görevine aday gösterilmesinden sonra yaptığı açıklamada, “Bu atamayla Biden yönetimi Amerikan dış politikası ve diplomasisinin en iyi geleneğini yeniden doğruluyor: Partizan politikaların iç mesele olarak kalması ve diğer ülkelerle ilişkilere karıştırılmaması gerektiği inancı. Amerikan dış politikası partiler üstü olabilir ve olmalı. Bu benim inancım ve aynı zamanda taahhüdüm” ifadelerini kullanmıştı.

GERİLİM DOLU SÜREÇTE GÖREV YAPACAK

Flake Senato’dan onay aldığı takdirde, görevi deneyimli diplomat David Satterfield’dan devralacak. Satterfield, iki yıldan uzun süredir Ankara’da görev yapıyordu.

Flake’in bu göreve aday gösterilmesi, Türk-Amerikan ilişkilerinin de en zor zamanlardan birini geçirdiği döneme denk geliyor. İki NATO müttefiki arasında halen birçok konuda anlaşmazlık yaşanıyor. ABD’nin Suriye’de YPG’ye desteği ve Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın alması, ilişkilerde gerilime yol açan konuların başında geliyor. Washington bu alım üzerine Ankara’ya yaptırımlar getirmiş ve F-35 uçaklarının ortak üretimi ve satışı programından Türkiye’yi çıkarmıştı.

JEFF FLAKE TÜRKİYE HAKKINDA NE DEMİŞTİ?

ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi satın almasına yönelik sözleri ve Ermeni olaylarıyla ilgili açıklamaları sebebiyle tepki çekmişti.

"Türkiye'yi gelecekte Rus silahlarını satın alınmasının daha fazla yaptırımı tetikleme riski olduğu konusunda uyarıyorum" diyen Flake, 1915 olaylarını ise 'soykırım' olarak tanıdığını ifade ederek skandala imza atmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...