Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 Ocak 2022 10:33

Joe Biden'dan Ukrayna'ya destek yinelemesi

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın işgali durumunda Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'e destek taahhüdünü yineledi.

Joe Biden'dan Ukrayna'ya destek yinelemesi
joe biden,ukrayna,rusya,vladimir zelenskiy,vladimir putin

Geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen Joe Biden, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'e Rusya'nın işgali durumunda ABD ve ortaklarının destek taahhüdünü yineledi. 

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre görüşmede Biden, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy'e "ABD, müttefikleri ve ortakları, Rusya'nın Ukrayna'yı daha fazla işgali durumunda kati surette karşılık verecek." taahhüdünde bulundu.

İki lider, gelecek hafta başlayacak NATO-Rusya Konseyi'ndeki ikili Stratejik İstikrar Diyaloğu ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndaki diplomatik çabalara da desteğini dile getirdi.

Joe Biden'dan Ukrayna'ya destek yinelemesi

Biden, görüşmede ayrıca ABD'nin Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne, Donbas'taki gerilimi azaltmak için güven artırıcı tedbirlere ve Minsk Anlaşması'nın uygulanması için aktif diplomasiye desteğini yineledi.

BIDEN VE PUTIN GÖRÜŞMESİ

2021 yılının son günü ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kritik bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Biden'ın, Rusya'nın Ukrayna'yı daha fazla işgal etmesi durumunda ABD ile müttefiklerinin karşılık vereceğini dile getirdiği bildirilirken Rusya'dan ABD'ye bir uyarı geldi. Putin ise Ukrayna meselesiyle ilgili ülkesine karşı yaptırım uygulanması durumunda "ilişkileri koparacağı" uyarısı yaptı.

Joe Biden'dan Ukrayna'ya destek yinelemesi

Görüşmenin ardından Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov, Ukrayna meselesinin de ele alındığını söyleyerek şunları söyledi:

"Biden, çok net şekilde, ABD'nin Ukrayna'da silah konuşlandırma niyetinde olmadığını belirtti. Putin de bu konuya, ABD'ye ilettiğimiz belgelerde önemli yer ayrıldığını dile getirdi." dedi. Uşakov, "Putin, bu zor durumda, Amerikan sınırlarında silahlar konuşlandırıldığında ABD'nin davranacağı gibi davranacağımızı vurguladı." 

GERİLİM ARTARSA RUSYA'YA YAPTIRIM UYGULANACAK

"Biden, Ukrayna sınırında gerilimin artması durumunda, Batı ülkelerinin Rusya'ya karşı ekonomi, finans ve askeri alanda yaptırım uygulayacağını belirtti. Ancak, Putin, buna tepki vererek ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin tamamen koparılmasına yol açabileceğini ve Batı ile ilişkilere ciddi şekilde zarar verileceğini söyledi. Putin, bunun büyük hata olacağını belirtti. Bu tür hata son 30 yılda çok yapıldı. Bu nedenle, bu durumda başka hataların yapılmaması gerekiyor."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...