Tgrt Haber
25 Şubat 2015 00:33

John Kerry'den Filistin açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Senato Dış İlişkiler Komitesi'ndeki oturuma katılarak, Kongre üyelerinin sorularını yanıtladı.

John Kerry'den Filistin açıklaması
abd filistin, John Kerry, Barack Obama

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD Başkanı Barack Obama'nın Kongre'ye gönderdiği IŞİD'e karşı güç kullanma yetkisinin dilinde, "yanlış yorumlamaya yol açabilecek ve uzun vadeli savaşa imkan sağlayacak bir nokta bulunmadığını" söyledi.

Filistin yönetimi geçen Aralık ayında Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kurucu temel anlaşması "Roma Sözleşmesi"nin de bulunduğu bazı uluslararası anlaşmalara katılma belgesini imzalamış, bu gelişmelerin ardından İsrail de Filistin yönetimine ödediği vergi gelirlerini dondurma kararı almıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz günlerde, "ek donör yardımları veya Filistin'in vergi gelirlerinin İsrail'den transferinin kısa sürede ulaşmaması halinde Filistin yönetiminin finansal yaşayabilirliğini sürdürmesi noktasındaki kaygılarını" belirtmişti.

Kerry de oturumda bir soru üzerine, "Eğer Filistin yönetimi başarısız olursa, kim onların yerini alacak  Hamas  İslami Cihad Bilmiyorum. Fakat şunu biliyorum ki, (Filistin yönetimi) çoğu kez belirli noktalarda zorluk çıkarsa da (Filistin Devlet Başkanı) Mahmud Abbas, iki devletli çözüm için şiddetten uzak durmaya, barışçıl yaklaşıma taahhüdünü sürdürüyor" diye konuştu.

Kerry, Filistin'in, "devlet olmadığı için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne katılma hakkı olduğuna inanmadıklarını" tekrarlayarak, bu konuyu diğer ülkelerle de konuştuklarını ama başarılı olamadıklarını söyledi.

Filistin yönetimini de bunun "yanlış" olduğu konusunda uyardıklarını ifade eden Kerry, "Fakat sabırları kalmamıştı. Farklı şekilde davranmalarını dilerdik, o nedenle şimdi yardımı alamıyorlar" diye konuştu.

Kerry, "İsrail'deki seçimlerden sonra, herkesin, hangi yöne ilerlendiği kararını alma çalışmasına hızlıca başlaması gerektiğini, böylece Uluslararası Ceza Mahkemesi bağlamında yaşanan onarılamaz şeylerin olmayacağını ve daha ileri eylemlerin de önlenebileceğini" bildirdi.

''YETKİ YANLIŞ YORUMLANAMAZ''

ABD Başkanı Barack Obama'nın Kongre'ye sunduğu IŞİD ile mücadelede güç kullanımına ilişkin yetkideki "uzun süreli taarruz kara muhabere operasyonlarına izin verilmediği" ifadesi soru işaretleri oluşturmuştur.

Bu noktada, "savunma-taarruz" kavramından neyin kastedildiğine yönelik soru üzerine Kerry, yetkinin IŞİD'in arkasından gitmek gibi büyük taarruz operasyonlarına izin vermediğini ama özel operasyonlar, rehine kurtarma gibi bazı durumlarda esneklik sağladığını ifade etti.

Kerry, "Yetki, acil durumları kısıtlamadan ve diğer taraftan 'Burada boşluk bulduk, istediğimiz her şeyi yapabiliriz' şeklinde yeterli bir belirsizlik de bırakmadan, gayet açık bir yasak (koyuyor). Yetkinin dilinde, yanlış yorumlamaya yol açabilecek ve uzun vadeli savaşa imkan sağlayacak bir nokta yok" diye konuştu.

Öte yandan Kerry, Kıbrıs'ta çözüm ve Ada'da Türk askerlerinin yer almasına dair bir soru üzerine, bu konuyu hem Türkiye'ye hem Kıbrıs tarafına dile getirdiklerini belirterek, Kıbrıs'ta daha etkili bir şekilde nasıl ilerlenebileceğine yönelik görüşmelerin olmasını umduğunu ifade etti.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...