Tgrt Haber
30 Ağustos 2021 10:00

Kahve içmeyenler dikkat! Ölüm riskiniz yüzde 17 daha fazla

Araştırmalar günde üç fincana kadar kahve tüketiminin kalp hastalığından ölüm riskini yüzde 17'ye kadar azalttığını ortaya koydu. Ayrıca, orta derecede kahve tüketiminin hiç kahve içmeyen insanlara göre felç riskini yüzde 21'e kadar azaltabileceği bildirildi.

Kahve içmeyenler dikkat! Ölüm riskiniz yüzde 17 daha fazla
KAHVE

Günde üç fincana kadar kahve tüketimi kalp hastalığından ölüm riskini yüzde 17'ye kadar azaltabiliyor. 

Araştırma Budapeşte'deki Semmelweis Üniversitesi tarafından gerçekleştirildi. Kahve alışkanlıkları ile kalp krizi ve felç vakaları arasındaki ilişkiyi açığa çıkarmayı amaçlayan araştırmacılar, orta derecede kahve tüketiminin hiç kahve içmeyen insanlara göre felç riskini yüzde 21'e kadar azaltabileceğini buldular.

Araştırmanın bu konudaki en büyük çalışma olduğunu söyleyen Semmelweis Üniversitesi'nden makale yazarı ve kardiyolog Judit Simon, “Sonuçlarımız düzenli kahve tüketiminin güvenli olduğunu gösteriyor. Çünkü 10 ila 15 yıllık takiplerimiz sonucunda yaşamını kardiyovasküler nedenlerle yaşanan ölümler yüksek kahve tüketimi ile ilişkili değildi” açıklamasında bulundu.

FELÇ GEÇİRME ORANI KAHVE İÇENLERDE DAHA AZ

Dr. Simon ve meslektaşları ortalama 11 yıl boyunca 4 bin 629 yetişkinin sağlık ve kahve tüketim alışkanlıklarını karşılaştırdılar. Veriler yarım milyon katılımcı hakkında ayrıntılı genetik ve sağlık bilgileri içeren büyük ölçekli bir veri tabanı olan UK Biobank'tan toplandı.  

Ekip, denekleri günlük kahve alımlarına göre üç gruba ayırdı. Ekibin yüzde 22'si düzenli kahve içmediğini, yüzde 58,4'ünün günde yarım ila üç fincan içtiğini ve yüzde 19,5'inin üç fincandan fazla içtiğini bildirdi. Çalışmanın başlangıcında, katılımcıların hiçbirinde herhangi bir kalp hastalığı belirtisi yoktu ve grubun ortalama yaşı 56,2 yıldı.  

Araştırmacılar üç fincana kadar kahve tüketimi kalp hastalığından ölüm riskini yüzde 17'ye kadar azaltabileceğini ortaya koydu. Öte yandan günde 3 fincan kahve içenlerin hiç kahve içmeyenlere göre yüzde 21 daha düşük felç geçirme riskine sahip olduğunu kaydetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...