Tgrt Haber
15 May 2021 13:55

İsrail'e en çok silah satan ülkeler

Batılı ülkeler İsrail'in Filistin'deki katliamlarına sessiz kalırken Kanada’da muhalefet partisi silah ambargosu için çağrı yaptı. Yeni Demokrat Parti, Türk SİHA'larının Karabağ'da kullanılması üzerine ambargo kararı alan Başbakan Justin Trudeau’dan Tel Aviv'e silah satışının durdurulmasını istedi. ABD'nin de aralarında bulunduğu birçok ülke İsrail'e silah satıyor.

İsrail'e en çok silah satan ülkeler
Kanada,israil,parti,muhalefet,Yeni Demokrat Parti,israil,,silah,,satışı,

Filistin'de katliamlar sürerken gözler İsrail'e silah satan ülkelere çevrildi. İsrail'e ABD'nin de aralarında bulunudğu birçok ülke silah satıyor. Pastadan en büyük payı ABD alırken onu İtalya ve Almanya izliyor. İsrail'e yönelik silah ambargosuyla ilgili ilk açıklama ise Kanada'dan geldi. Muhalefet partisi hükümete 'satışları durdurun' çağrısı yaptı.  

İşgalci İsrail’in saldırgan ve katliamını görmezden gelemeyen Kanada’daki Yeni Demokrat Parti açıklama yaparak Başbakan Justin Trudeau’ya çağrıda bulundu. 

Geçtiğimiz aylarda Türkiye’ye Azerbaycan’a destek verdiği için İHA ve SİHA’larda kullanılan parçalar için ambargo kararı alan Kanada hükümetine, muhalefetten İsrail’e 'silah satışını dudur' çağrısı geldi. İşgalci İsrail’in Gazze’deki katliamına sessiz kalmayan Yeni Demokrat Parti konuylu ilgili açıklamalarda bulundu. Partinin resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, “İsrail’in yasa dışı işgali sona erene kadar silah satışı durdurulsun” ifadelerine yer verildi. Muhalefet partisi ayrıca imza kampanyası da başlattı.

İSRAİL'E SİLAH SATAN ÜLKELER

İsrail’in saldırısı sonucunda çok sayıda sivil ve çocuk hayatını kaybetti. Sivillerin hayatlarının korunması gerektiğine işaret eden açıklamada İsrail’in tutumuna karşı tavır alınması gerektiği belirtildi. Açıklamada ayrıca Suudi Arabistan, Libya, Türkiye ve Sudan gibi ülkelere silah satışının durdurulduğu hatırlatıldı.  

İsrail'e silah satışı yapan ülkeler arasında ABD ilk sırada bulunuyor. 2015-2019 dönemine ilişkin silah ithalatı yapan ülkelere ait verilere göre İsrail'in aldığı silahların yüzde 78'i ABD menşeili. Almanya yüzde 16 ile ikinci ve İtalya yüzde 6.2 ile üçüncü sırada yer alıyor.

Kanada'nın silah ithal ettiği ülkeler arasında İsrail yüzde 9.6'lük oranla üçüncü sırada yer alıyor.

GAZZE'DE SON DURUM

Gazze Şeridi'ndeki Filistinli direniş grupları, İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah Mahallesi'nden çekilmesi için 10 Mayıs Pazartesi günü yerel saatle 18.00'e kadar süre tanımıştı.  İsrail polisinin Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah'tan çekilmemesi üzerine Filistinli direniş grupları İsrail'e çok sayıda roket fırlatmıştı. Bunun üzerine İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik "Surların Muhafızı" adıyla askeri operasyon başlatıldığını bildirmişti.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...