Tgrt Haber
05 Kasım 2014 17:43

Katalanlar İspanyol hükümetini şikayet etti

Katalan siyasetçiler, İspanyol hükümetini BM, AP, AB Komisyonu ve OECD'ye şikayet etti.

Katalanlar İspanyol hükümetini şikayet etti
katalanlar, ispanyol hükümeti, şikayet,

İspanya'da 100'den fazla Katalan siyasetçi, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği Komisyonu ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütüne (OECD) İspanyol hükümetini suçlayan metin gönderdi. Katalonya özerk yönetim parlamentosunda, yerel yönetimlerde, İspanyol Senato ve Meclisi ile  AP'de seçilmiş olarak görev yapan 100'den fazla Katalan siyasetçi, 5 dilde yazılan metinde, Katalonya'da 9 Kasım'da yapılmak istenen bağımsızlık yanlısı gayriresmi halk oylamasını anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle engelleyen İspanyol hükümetini, "Katalan halkının demokratik haklarını çiğnemekle" suçladı.

İspanyol hükümetinin "siyasi açıdan diyalog ve müzakere yapma arzusunda olmadığını gösterdiği" ileri sürülen metinde, İspanya'nın tutumunun "uluslararası uygulamalara ve hukuka karşı" olduğu iddia edildi.

Katalonya'da vatandaşların siyasi geleceklerine karar verme haklarını garanti etmek için BM, AP, AB Komisyonu ve OECD'den girişimde bulunmalarını isteyen Katalan siyasetçiler, hukuki egemenliğe ve siyasi bir devlet yapısına sahip olan Katalonya halkının kendi siyasi geleceğine karar vermek için demokratik meşruluğunun da olduğunu" savundu.

Söz konusu metnin basına sunumunda konuşan, Katalonya'da iktidarda olan Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CIU) partisinin Katalonya parlamentosundaki sözcüsü Jordi Turull, "Biz bir ulusuz ve karar verme hakkımız var. En temel hakları savunuyoruz. Bu metne imza atan siyasetçiler Katalan nüfusunun çoğunluğunu temsil ediyorlar" dedi. CIU'ya dışarıdan destek veren Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partisi lideri Oriol Junqueras da "Katalonya çok yakında bağımsız bir cumhuriyet olacak. Yasaklamalar, sadece kendi devletimize sahip olduğumuz zaman demokratik bir duruma kavuşacağımızı bize gösterdi. İspanyol hükümeti ve diğer önemli partilerin demokrasi karşıtı bir tutumları var. Katalonya meselesini demokrasi meselesi haline dönüştürdüler" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...