Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
21 Ağustos 2014 18:02

Katil eşek arıları dehşet saçtı

10 yıl önce Çin’den deniz sevkiyatı sırasında gelen eşek arıları, bugün yine Fransa’nın gündeminde. Daha önce de ülkenin neredeyse yarısına yayılan eşek arıları, birçok canlının ölmesine yol açtı.

Katil eşek arıları dehşet saçtı
katil eşek arıları, eşek arısı, dehşet,

Asyalı eşek arısı da denen tehlikeli tür, diğer arıların soyunu kurutma tehlikesini de barındırıyor. Biyoçeşitliliğin tehlike altında olduğunu söyleyen uzmanlar, çözümün bir an evvel bulunması gerektiğini dile getirdi. Böcek uzmanı Etienne Roumailhac, bir kovanda binlerce arı olması dolayısıyla, çözümün kovanların yok edilmesiyle mümkün olduğunu söylüyor. “ Evimde, posta kutumda, arabada ve yakın şehirlerde çok fazla görüyorum. Yazın gelmesiyle beraber üreme dönemine giren eşek arılarını öldürmenin tek yolu kimyasal zehirler.” Kendine has sarı bacakları ve koyu renkli gövde yapısı ile Asyalı eşek arısı, hızlı hareket etme özelliğiyle dikkat çekiyor. Fiziki yapısı, hızı ve kovan yapma kabiliyeti ile adeta üstün bir tür olan arılar, bilim adamları tarafından ‘büyüleyici’ olarak nitelendiriliyor. 2012 yılında Fransa, Asyalı eşek arılarını ‘istilacı, tehlikeli tür’ olarak tescillemişti. Kükürt Dioksit kullanımıyla öldürülmelerinin önünü açan Fransız yönetimi, ilaçların solunum problemlerine yol açmasını önlemek için de üst düzey önlem almıştı. Zamanla Portekiz, Belçika, İtalya ve İngiltere’ye sıçrayan eşek arısı kâbusu, bu ülkeleri de Asyalı eşek arıları konusunda önlem almak zorunda bırakmıştı. Fransa’da 6 kişinin ölümüne de dolaylı yoldan etki ettiği gerekçesiyle İngiltere ‘Kara Liste’ oluşturdu ve yoğun önlemler aldı.
‘PANİK, YANLIŞ ÖNLEMLER ALDIRIYOR’
Yerli arıların ve diğer böceklerin ölümüne yol açan Asyalı eşek arılarının biyolojik çeşitliliğe etkisinin altını çizen bilim adamı Franck Muller, paniğin yarar sağlamayacağını vurguladı. Asyalı eşek arılarının neredeyse her türlü fizki ortamda yaşamayı becerdiğini söyleyen Muller, zehir bırakarak yerli arıları öldüren Asyalı eşek arıları için profesyonel destek alınması gerektiğini söyledi. “ Ev yapımı çözümlerle eşek arılarını öldürmek isterken diğer arıların da doğal yaşam alanlarına müdahele etmiş oluyoruz. Şekerli karışımlar, ev yapımı tuzaklar eşek arıları için bir çözüm değil, aksine yerli arıların telef olmasına sebep oluyor.” Sadece Asyalı eşek arılarının ölmesini sağlayacak yeni bir tür çözüm üretme aşasmında olduklarını kaydeden Muller, 2015 yılına kadar bu sorunun çözüleceğini dile getirdi ve gelecekte daha çeşitli canlıların türemesini beklediklerini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...