Tgrt Haber
29 Ocak 2014 16:07

Katliam fotoğrafları UCM'ye götürülecek

Suriye Adalet Enstitüsü, AA'nın dün yayınladığı 'Küveys Nehri' katliamı fotoğrafları ve görüntülerini Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıyacağını bildirdi.

Katliam fotoğrafları UCM'ye götürülecek
suriye, katliam fotoğrafları, uluslararası ceza mahkemesi, ucmy,

Suriye Adalet Enstitüsü, Esad yönetimine bağlı güçler tarafından işkence ile öldürüldükten sonra nehre atılan 220 kişiyle ilgili fotoğraf ve görüntüleri Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıyacağını bildirdi. Suriye Adalet Enstitüsü, Esad yönetimine bağlı güçler tarafından işkence ile öldürüldükten sonra nehre atılan ve aralarında çocuklarla yaşlıların da bulunduğu 220 kişiye ait yeni fotoğraf ve görüntülerle ilgili olarak basın toplantısı düzenledi. Halep'in içinden geçen ve rejim güçlerinin kontrolündeki bölge ile muhaliflerin kontrolündeki bölgeyi ayıran Küveys Nehri'nde bulunan cesetler üzerinde inceleme yapan Suriye Adalet Enstitüsü yetkilileri, İstanbul'da düzenlenen basın toplantısıyla konu hakkında bilgi verdi. Toplantıda konuşan avukat Nebil el-Halebi, "Elimizdeki bu görüntüleri Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne götüreceğiz. Bu suçu işleyenlerin hakim karşısına çıkması gerekiyor" dedi.
Suriye Adalet Enstitüsü'nin hazırladığı raporu bağımsız soruşturma komisyonuna sunacaklarını ifade eden el-Halebi, "Esad rejimi şu an bile Uluslarası Soruşturma Komisyonu'nun Suriye'ye girmesine izin vermiyor. Burada insani bir mesele siyasi çıkarlara kurban ediliyor" diye konuştu. Esad rejiminin daha fazla katliam işlemesine izin verilmemesi gerektiğini söyleyen el-Halebi, şöyle konuştu: "Uluslararası toplum Esad rejimine, bazı bölgelerdeki ablukanın kalkması için baskı yapmalıdır. Ayrıca özel soruşturma komisyonlarının da ülkeye girmesi ve çalışma yapmasına izin verilmesi için baskı yapılmalı. Burada sadece bir konuda değil bütün insani meseleler üzerinde çalışmalar yapılmalıdır." Suriye Adalet Enstitüsü Müdürü Avukat Yusuf Havran da, Suriye'de birçok alanda çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, bu konunun üzerine gideceklerini ve gelişmeleri kamuoyuyla paylaşamaya devam edeceklerini kaydetti. Toplantıda Küveys Nehri bölgesini tek tek harita üzerinden anlatan Havran, katliamın işlendiği bölgeyi tespit ettiklerini, bu bölgenin hala rejimin kontrolünde olduğunu ifade ederek, katliamın boyutlarının daha büyük olmasından endişe ettiklerini kaydetti. AA, Suriye'de, rejime bağlı güçler tarafından işkence ile öldürüldükten sonra nehre atılan sivillere ait yeni fotoğraf ve görüntülerin tamamına ulaşmış, ancak bunların çoğunun "yayınlanamayacak durumda" olması nedeniyle iki kare fotoğraf ve çok kısa bir görüntü yayınlama kararı alındığını açıklamıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...