Tgrt Haber
04 Ocak 2022 23:57

Kazakistan’da doğal gaz protestoları engellenemiyor! Ordu sokağa indi, OHAL ilan edildi

Kazakistan’da halk yükselen doğal gaz faturalarına tepki için sokağa indi. 3 gündür devam eden protestolar sonrası askeri birlikler sokağa inerek eylemcilere müdahale etti. Hükümetin zam kararını geri çekmesine rağmen olaylar yatışmadı. Protestoların ülke geneline yayılması sonucu Almatı şehri ve Mangistau eyaletinde OHAL ilan edildi.

Kazakistan’da doğal gaz protestoları engellenemiyor! Ordu sokağa indi, OHAL ilan edildi
Kazakistan,Kazakistan doğal gaz,Kazakistan doğal gaz zam,protesto,ordu

Kazakistan’da halk yükselen doğal gaz fiyatlarına tepki için sokaklara indi. İlk olarak ülkenin batısında başlayan protesto gösterilerini ülke geneline yayılarak yayıldı. Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, evlerde kullanılan sıvılaştırılmış doğalgaza (LNG) yapılan zammın geri alınmasını talep eden protestoculara sükunet çağrısında bulundu.

ORDU VE HALK KARŞI KARŞIYE GELDİ

Gece saatlerinde de devam eden eylemlere son olarak ordu müdahale etti. Sosyal medyada kısa sürede gündem olan görüntülerde eylemciler ve askeri birlikler karşı karşıya geldi.

HÜKÜMET ZAMMI GERİ ÇEKTİ

Hükümet komisyonu Mangıstau bölgesinde doğal gaz fiyatının düşürüleceği ve litre fiyatının 50 tenge olarak belirleneceğini açıkladı. Ancak halk bu karara razı olmadığını, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in bölgeye gelmesini istedi. Daha sonra bazı protestocular kararı açıklayan Başbakan Yardımcısı Yeralı Togjanov’ın etrafın sardı ve Tokayev'in gelene kadar kendisini bırakmayacaklarını ifade etti.

OHAL İLAN EDİLDİ

Kazakistan’ın batısındaki Janaözen kentinde LPG zammına karşı başlatılan protestoların ülke geneline yayılması sonucu Almatı şehri ve Mangistau eyaletinde Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edildiği bildirildi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in imzaladığı kararnamede, ülkede kamu güvenliğini sağlamaya yönelik durumun ağırlaşması nedeniyle 5-19 Ocak tarihleri arasında Almatı şehri ile Mangistau bölgesinde OHAL ilan edildiği belirtildi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...