Tgrt Haber
10 Ocak 2022 09:44

Kazakistan'da yaklaşık 8 bin kişi gözaltında!

Akaryakıt zamlarıyla başlayan protestolar Kazakistan'da çatışmaya döndü. Olaylarda gözaltına alınan kişi 8 bine yaklaştı.

Kazakistan'da yaklaşık 8 bin kişi gözaltında!
kazakistan,akaryakıt,zam,protesto

Kazakistan'da akaryakıt zamlarıyla başlayan protestolar çığırından çıktı, çatışmalara dönüştü. 164 kişinin öldüğü olaylarda gözaltılar ise hiç durmadı. Kazakistan İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkede devam eden operasyonda gözaltına alınanlarla ilgili veriler güncellendi. Açıklamada, 10 Ocak itibarıyla polis tarafından gözaltına alınan kişi sayısının 7 bin 939'a çıktığı bildirildi.

Almatı’daki iki pazar yerinde 207 kişinin gözaltına alındığı aktarılan açıklamada, söz konusu operasyonda 5 çalıntı araba ve bilgisayar, müzik aletleri gibi çalıntı mallar ile silahların ele geçirildiği ifade edildi.

Kazakistan'da yaklaşık 8 bin kişi gözaltında!

Kazakistan Ulusal Güvenlik Komitesi de Almatı’daki olaylarda yer alan 2 grubun etkisiz hale getirildiğini bildirdi. Söz konusu grupların 4-8 Ocak'ta şehirdeki kamu düzenini bozmaya yönelik olaylarda yer aldıkları ve kaldıkları yerde silah ile dini kitapların bulunduğu bilgisine yer verildi.

BAYRAKLAR YARIYA İNDİ

Kazakistan’da akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlarının ardından ülkede yaşanan protestolar sonucunda 164 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine ülkede bayraklar yarıya indirildi. İnternet erişiminin 5 gün boyunca kesik olduğu bölgede bugün erişim yeniden sağlandı.

KAZAKİSTAN'DA NELER OLDU?

Kazakistan’ın batısında 2 Ocak'ta sıvılaştırılmış petrol gazına (LPG) yapılan zamlar ve ülkedeki sosyoekonomik durumun kötüleştiği gerekçesiyle başlatılan protesto gösterileri, ülkenin diğer kesimlerine yayıldı.

Gösterilerde güvenlik güçleri ile protestocular arasında çatışmalar yaşandı. Özellikle ülkenin güneyindeki Almatı kentinde polis araçlarını ateşe veren ve devlet binalarına giren protestoculara, güvenlik güçleri ses bombasıyla müdahale etti.

Kazakistan'da yaklaşık 8 bin kişi gözaltında!

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, protestolardan sorumlu tuttuğu hükümetin istifasını kabul etti.

Protestoların yayılması sonucu ülke genelinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Göstericilerin kamu binalarını işgal etmesi ve silah kullanması sonucu Nur Sultan yönetimi, güvenlik güçlerine operasyon talimatı verdi.

Tokayev, 7 Ocak'ta ülkenin tüm bölgelerinde anayasal düzenin yeniden sağlandığını belirterek" Teröristler hala silah kullanmaya ve vatandaşların mülklerine zarar vermeye devam ediyor." demişti.

Dün Kazakistan İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, 300 kişinin üzerlerinde ateşli silahlar ve cep telefonları dahil çalıntı mallar ve yüksek miktarda para ile arabayla ve yaya olarak ülkeyi terk etmek için sınırı geçmeye çalışırken gözaltına alındığı belirtilmişti. Kazakistan Savunma Bakanı Yardımcısı Sultan Kamaletdinov ise ülkede durumun istikrara kavuştuğunu ve kontrol altına alındığını belirterek, “Halihazırda terörle mücadele operasyonları sürüyor ve operasyonlar teröristler tamamen öldürülene kadar devam edecek” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...