Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
18 Nisan 2015 12:19

Kazı alanındaki çöpten 900 yıllık mumya çıktı

Peru'daki antik şehir ve kazı alanının girişindeki çöpten, ilk görüşte bir cinayet kurbanı sanılan 900 yıllık bir mumya çıktı.

Kazı alanındaki çöpten 900 yıllık mumya çıktı
Peru, Mumya, Peru,Amerika,Güney Amerika

Peru'da antik şehir ve kazı alanı ve eski Chimu krallığının başkenti olan Chan Chan'ın girişindeki çöpte mumya bulundu. Bir karton kutunun içinde bulunan mumya kalıntılarının, İnka öncesi döneme ait olduğu belirlendi.
CİNAYET KURBANI SANDI
Mumya, içinde bulunduğu iple sarılı karton kutu, çöp arabasının sıkıştırıcısına konmuşken, tesadüfen, meraklı bir çöpçünün gizemli kutunun içine bakmasıyla bulundu. Mumyayı görünce şok olan çöpçü onu ilk başta bir cinayet kurbanı sandı.
HIRSIZIN YAPTIĞI DÜŞÜNÜLDÜ
Mumya daha sonra, arkeolojik kalıntıların nasıl ve niye arkeolojik alanın dışında bulunduğunun incelenmesi için yerel polis karakoluna götürüldü. Polis, İnka-öncesi mumyanın, Chan Chan'da gömülü olduğu yerden çalınmış olabileceğini düşünüyor. Hırsızın, mumyayı çöpe bırakıp, daha sonra geri dönmeyi planlamış olabileceği düşünülüyor.
İNCELENMEYE GÖTÜRÜLDÜ
Mumyanın MS. 1100 yılına tarihlendiği düşünülüyor. Öte yandan, mumyanın incelenmeye götürüldüğü Kültür Müdürlüğü'nden bir sözcü, mumyanın bir Chimu mumyası olmadığını, yine Kolomb öncesi döneme tarihlenen başka bir kültüre ait olduğunu düşündüklerini söyledi. Chan Chan şehri, Kolomb öncesi dönemden Güney Amerika'daki en büyük şehir. Chimu Kralllığı tarafından MS. 850'de kurulan şehir, 1470'te İnkalar tarafından fethine kadar gelişimini sürdürdü.
Kazı alanındaki çöpten 900 yıllık mumya çıktı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...