Tgrt Haber
13 Kasım 2015 00:17

Kerry, 'Kuşku duvarları yüksek'

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, 'Amacımız eyleme dayalı bir takvim geliştirmek' dedi.

Kerry, 'Kuşku duvarları yüksek'
abd, kerry,

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Viyana'da yapılacak Suriye konulu toplantı öncesinde Suriye krizinin çözümü ve DAİŞ ile mücadele için diplomatik çabaların ve ilgili tarafların masada bulunmasının önemine dikkat çekti ancak Suriye'de istedikleri siyasi geçişin elde edilip edilemeyeceği konusunda kuşkulu olduklarını söyledi.Kerry, Avusturya'da yapılacak toplantı öncesinde ABD Barış Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada ülkesinin Suriye konusundaki diplomatik çözüm ısrarının sürdüğü mesajını verdi. Viyana'da daha önce yapılan toplantının ilk kez önemli tüm tarafları bir araya getirdiğini hatırlatan Kerry, bunun sonucunda "bir ürün" ortaya çıktığını, bu ürünün de "DAİŞ terör örgütünün yenilgiye uğratılması ve Suriye savaşının bir an önce sona erdirilmesi gerekliliği bulunduğunu" herkesin kabul etmesi olduğunu belirtti.

Kerry, Viyana'da herkesin Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve çoğulcu karakterini, Suriyelilerin haklarının korunmasına dair ihtiyacı, sığınmacılara yardım edilmesi gerektiğini kabul ettiğini dile getirdi. Kerry, ayrıca, Suriye muhalefeti ile rejimin BM tarafından bir araya getirilmesi, Cenevre bildirisi ışığında ülkede kapsamlı bir geçişin hayata geçirilmesi, sonuçta adil seçimler ve yeni bir anayasa ile ülkenin barışa kavuşması gerektiği konusunda herkesin hemfikir olduğunu söyledi.

- "Kuşku duvarları yüksek"

Hem BM yetkililerinin hem de ABD yönetiminin ve kendisinin Suriyeli muhalif grupların liderleriyle görüşmeler yaptığını ifade eden Kerry, "Bu kimseye bir şey dayatmak değil. Paydaşların BM müzakere sürecini başlatabilecek bir çerçeveyi oluşturması için bir araya geliyoruz" dedi.

Kerry, şöyle devam etti:

"Ancak şunu da vurgulamak istiyorum. Sorumlu Suriyeli muhalefetin liderleri intikam almaya odaklanmış değil. Savaşın uzamasını da istemiyorlar. Uzlaşının gerekliliğini anlıyorlar. Ama aynı zamanda çatışmaların başlamasından önceki duruma dönmek de mümkün değil."

Bu nedenle "gerçek bir geçiş" üzerinde ısrar ettiklerini kaydeden Kerry, gerçek geçiş olmadan çatışmanın durmayacağını, bu yüzden de Beşşar Esed üzerinde etkili Rusya ve İran ile çalıştıklarını söyledi.

"Amacımız eyleme dayalı bir zaman çizelgesi geliştirmek" diyen Kerry, kapsamlı bir geçiş için henüz bir uzlaşı bulunmadığını hatırlattı ve hala yapacak çok iş bulunduğunu belirtti.

Kerry, "Suriye'de, bölgede ve uluslararası toplumda kuşku duvarları kalın ve yüksek. Topluca çaba göstermezsek ve yapıcı bir çaba ortaya koymazsak bu duvarlar hiçbir zaman aşılamaz" ifadesini kullandı.

Cuma akşamı gideceği Viyana'da Arap Birliği, Çin, Mısır, AB Fransa, Almanya, İran, Irak, İtalya, Ürdün, Lübnan, Umman, Katar, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere ve BM yetkilileriyle buluşacağını söyleyen Kerry, ABD olarak herkese "kan dökülmesini önlemek adına sorumluluk alınması gerektiği" mesajını vermek istediklerini dile getirdi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da 30 Ekim'de düzenlenen Suriye toplantısına Türkiye, Suudi Arabistan ve İran'ın da içinde bulunduğu 17 ülkenin dışişleri bakanı katılmıştı. İran, Suriye konusunda yapılan çoklu toplantılara ilk kez davet edilmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...