Tgrt Haber
13 Mart 2014 19:24

Kerry, 'Türkiye ile çok yakın çalışıyoruz'

Kerry, ABD olarak Türkiye ile Suriye konusunda çok yakın çalıştıklarını belirterek 'Sahadaki insanlarla çok sağlıklı bir diyaloğumuz var, onlarla çok yakın çalışıyoruz' dedi.

Kerry, 'Türkiye ile çok yakın çalışıyoruz'
kerry,türkiye,türkiye ile yakından çalışıyoruz,john kerry,

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry,ABD Kongresi’nde Senato Tahsisatlar Komitesi’nin Dış Operasyonlar Alt Komitesi’nde bakanlığın 2015 yılı bütçesiyle ilgili oturuma katıldı.Rusya’nın Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’ne yönelik askeri müdahalesine devam etmesi halinde ABD ve Avrupa’nın “çok ciddi adımlar” atacağı uyarısında bulunan Kerry, şunları kaydetti:
“Rusya, mevcut sorunu çözme konusunda hiçbir işaret göstermezse, Pazartesi günü burada ve Avrupa’da, önümüzdeki seçeneklerle ilgili bir dizi ciddi adımlar olacak. Bizim seçimimiz, bunu yapmak zorunda kalmamak. Bizim seçimimiz, Ukrayna’nın bağımsızlık ve egemenliğine saygı duyulması yönünde. Umudumuz da Rusya’nın uluslararası kanunlara uyması".Kırım'daki beklenen referanduma da değinen Kerry, "Kırım’daki referandumun hiçbir meşruiyeti ve gerekçesi olamaz. Bu uluslararası kanunların, BM sözleşmesinin, Ukrayna anayasasının ihlalidir. Hiç kimse, 20 bin askerin baskısı altında, alelacele ve hiçbir tartışma yapılmadan referanduma gidilmesini anlayamaz” diye konuştu.
“Türkiye ile çok yakın çalışıyoruzKerry, Türkiye ile ilgili bir soru üzerine, Suriye’den Türkiye’ye çok fazla sığınmacı geldiğine dikkati çekerek, Türkiye’nin sığınmacılara çok dost davrandığını söyledi.ABD olarak Türkiye ile Suriye konusunda çok yakın çalıştıklarını belirten Kerry, “Sahadaki insanlarla çok sağlıklı bir diyaloğumuz var, onlarla çok yakın çalışıyoruz. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bu konuda çok dostça ve derin angaje olmuş durumda, bize çok yardımcı”dedi.Türkiye’de yerel seçimlerin yaklaştığını hatırlatan Kerry, “Türkiye’de şu anda çok fazla siyasi dinamikler var. Türkiye için böyle bir dönemde bu konulara (Suriye) tamamen odaklanılması zor” diye konuştu. Kerry, “Şu anda seçimler nedeniyle daha çok içe dönükler” ifadesini kullandı.Kerry, Türkiye ile İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi noktasında da çalıştıklarını dile getirdi.İngiltere Dışişleri Bakanı Hague: "Kırım'daki referandum iptal edilmeli"İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague da  Kırım'da 16 Mart'ta yapılması planlanan referandumun meşruiyetinin olmayacağını vurgulayarak, "Avrupa'nın bir sonraki adımı, Rusya'ya yönelik seyahat yasakları getirmek olacaktır" dedi. İngiliz Bakan ayrıca, Ukrayna'daki krize diplomatik çözüm bulmak için çalışmaların süreceğini vurguladı.William Hague bugün ayrıca, ABD'li mevkidaşı John Kerry ile telefon görüşmesi yaptı. Hague, resmi Twitter hesabından görüşmenin yararlı geçtiğini yazarak, "İngiltere ile ABD Ukrayna konusunda yakından çalışıyor" ifadelerini kullandı.Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin yarın Londra'da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya gelmesi ve iki bakanın Ukrayna'daki krizi ele almaları bekleniyor. Kerry'nin, İngiltere Dışişleri Bakanı Hague ile de görüşmesi öngörülüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...