Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
24 Kasım 2015 20:35

'Kıbrıs müzakeresinde ilerlemeler kaydedildi'

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, Kıbrıs sorununda, kasım ayında yoğunlaştırılan müzakerelerde bazı konularda ilerlemeler kaydedildiğini söyledi.

'Kıbrıs müzakeresinde ilerlemeler kaydedildi'
bm, kıbrıs,

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs sorununda, kasım ayında yoğunlaştırılan müzakerelerde bazı konularda ilerlemeler kaydedildiğini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Eide'yi, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti.

Yaklaşık 2 saat süren görüşmede, Dışişleri Bakanı ve Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Temsilcisi Barış Burcu da hazır bulundu.

Çıkışta basına açıklama yapan Eide, Akıncı ile görüşmesinin olumlu geçtiğini, yarın altıncı liderler görüşmesinin yapılacağını, aralık ayının programının ise henüz konuşulduğunu kaydetti.

“Bazı konularda ilerleme kaydedildi”

Kasım ayındaki yoğunlaştırılmış görüşmelerin, müzakerelerdeki başlıklar altındaki konuların birlikte ele alınmasını kolaylaştırdığını ifade eden Eide, “Kasım ayında yoğunlaştırılan müzakerelerde bazı konularda ilerleme kaydedildi, bazı konularda da nasıl organize olmamız gerektiğini gördük" şeklinde konuştu.

Eide, adada olası bir çözümü finanse edecek kaynaklar konusundaki çalışmalara da değinerek, öncelikle neyin finanse edileceğinin ortaya çıkması gerektiğini, mülkiyet ve kilit konular sonuçlanmadığından şu anda ihtiyaç duyulacak kaynak noktasında ellerinde bir sonuç olmadığını kaydetti.

Kıbrıs'ta çözümü finanse etmek isteyen ülkelerin bulunduğunu, bunun özel şirketlerden de gelebileceğini dile getiren Eide, zaman içerisinde çözümün oluşturacağı olanakların çözümün maliyetini karşılayacağına inandığını sözlerine ekledi.

Kıbrıs'ta yoğunlaştırılmış müzakereler kapsamında son olarak 23 Kasım'da bir araya gelen liderler, yarın ara bölgede yeniden görüşecek. Altıncı kez bir araya gelecek liderlerin görüşme sonrası açıklama yapması bekleniyor. Şubat 2014'te imzalanan ortak açıklama sonrasında yeniden başlayan müzakereler, Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından ivme kazanmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...