Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
21 Aralık 2021 06:29

Rum katliamının üzerinden 58 yıl geçti: Kıbrıs'taki Kanlı Noel soykırım girişimiydi

364 kişinin şehit düştüğü saldırılara şahit olan ve 1963- 1974 arasında Rumların saldırılarına karşı mücadele eden Kıbrıs Türkü mücahitler Celal Bayar ve Çetin Serez, o yıllarda yaşadıklarını anlattı.

Rum katliamının üzerinden 58 yıl geçti: Kıbrıs'taki Kanlı Noel soykırım girişimiydi
kıbrıs,rum,katliam,noel,kanlı noel,soykırım,KKTC

Kıbrıs'ta 21 Aralık 1963'te terör örgütü EOKA militanlarının Kıbrıs Türklerine yönelik başlattığı ve tarihe "Kanlı Noel" olarak yazılan katliamın üzerinden 58 yıl geçti. 103 Türk köyünün boşaltıldığı, 364 kişinin şehit düştüğü saldırılara şahit olan ve 1963- 1974 arasında Rumların "soykırım girişimlerine" karşı mücadele eden Kıbrıs Türkü mücahitler Celal Bayar ve Çetin Serez, o yıllarda yaşadıklarını anlattı. Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) Mücahitler Derneği Başkan Yardımcısı Bayar "Rumlar, 21 Aralık 1963'te hazırlığını yaptıkları (Kıbrıs Türk halkının yok edilmesi planı olarak bilinen) Akritas Planı'nı uygulamaya koydular. Masum iki vatandaşımızı hiç yoktan ateş açarak öldürdüler. Bunu yapan sözde Rum polisiydi ama aslında EOKA'cıydı. Tahtakale bölgesinde başlayan bu olay hemen yayılmaya başladı. Bu tarih itibarıyla iki toplum arasındaki çatışmalar fiilen başlamış oldu" dedi. Rumların ilk günden itibaren Türk bölgelerine karşı yoğun silah atışı gerçekleştirdiğini söyleyen Bayar, 25 Aralık 1963'te Küçük Kaymaklı bölgesini terk etmek zorunda kaldıklarını kaydederken, bir gün sonra bölgeye gelen Rumların evde mahsur kalan, yatalak olanları ve evini terk etmeyenleri esir aldıklarını veya kurşunladıklarını hatırlattı.

"24 SAATTE İMHA EDECEKLERMİŞ"

Çetin Serez ise, Rumların, 21 Aralık'ta Lefkoşa'ya saldırmalarının ve "soykırımı" gerçekleştirmek için dört bir taraftan ağır silahlarla ateş açmalarının, kendilerini direnmeye zorladığını aktardı. Kanlı Noel olayları sırasında genç bir teğmen olduğunu hatırlatan Serez, şöyle devam etti: Lefkoşa 21 Aralık'ta kuşatılmış durumdaydı, herkes bir telaş içerisindeydi. Sokaklarda bağrışmalar, çocukların ağlamaları ve keşmekeş vardı. Kıbrıs Türkü'nün, mücadeleyi erkenden, o gün başlatması bir milattı. 1964'te Rumlar birçok yerden, 103 köyden vatandaşlarımızı kovdular, öldürdüler ve gömdüler. Rumlar, 24 saatte Kıbrıs Türkü'nü imha etmek için yapmış oldukları planlara güvenerek, her taraftan saldırdılar. Fakat Kıbrıs Türkü ve Kıbrıs Türkü'nün koruyucusu bir ana vatan vardı. Bunu bilmelerine rağmen '24 saat içerisinde bunları bir soykırımla imha edersek bu iş biter' diyorlardı. Rumların gayesi, Kıbrıs Türkü'nü Kıbrıs'tan kovmak ve Ada'yı Yunanistan'a bağlamaktır. Biz 11 yıl, namüsait şartlar altında Beşparmak Dağları'nda, Lefkoşa hisarlarında, Mağusa Kalesi'nde ve diğer bölgelerde, gururla, başımız dik Kıbrıs Türkü'nün can, mal ve namusunu korumak için savaştık. Biz, 11 yıl Türk Kızılay yardımıyla yaşadık. Askerimizin gıda maddesi Kızılay'dan geldi. Kıbrıs Türkü yılmadı.

Rum katliamının üzerinden 58 yıl geçti: Kıbrıs'taki Kanlı Noel soykırım girişimiydi

KİMLİKLERİ DNA TESTİ İLE BELİRLENDİ

Kıbrıs'ta Muratağa ve Sandallar köylerinde 14 Ağustos 1974 tarihinde EOKA-B terör örgütü tarafından şehit edilen 11 Kıbrıs Türkü çocuğun kimlikleri belirlendi. Muratağa köyünde yürüttüğü kazılarda bulunan ve DNA testleri aracılığıyla kimlikleri tespit edilen çocukların isimleri Cengiz Mehmet, Mustafa Mehmet, Semral Mehmet, Songül Mehmet, Hasan Mehmet, Savaş Mehmet, Özcan Hasan, Ersoy Hasan, Uğur Hasan, Mustafa Mehmet Tavukcu ve Talat Mehmet Tavukcu olarak açıklandı. Şehitlerin naaşı, düzenlenen devlet töreniyle Atlılar Muratağa Şehitliğine defnedildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...