Tgrt Haber
07 Şubat 2014 08:02

Kimyasalların imhasında 30 Haziran hedefi başarılabilir

BM ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) Ortak Misyonu Koordinatörü Sigrid Kaag, BMGK'ya verdiği brifingin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kimyasalların imhasında 30 Haziran hedefi başarılabilir
suriye, kimyasal silahların imhası, sigrid kaag,

Suriye hükümetinden, ülkedeki kimyasal maddelerin nakliyesi için daha fazla çaba göstermesini isteyen Kaag, "Suriye hükümeti, orta vadeli hedeflere uymadı ama 30 Haziran hedefi gecikmeye rağmen başarılabilir" dedi. Süreçteki gecikmenin güvenlik koşulları gibi rasyonel nedenleri olduğunu kaydeden Kaag, "Suriye hükümetinden açık beklentilerimiz var ve bu beklentiler, çabalar artırılarak karşılanabilir" ifadesini kullandı. Kaag, Suriye rejiminin kimyasal maddelerin sadece yüzde 4'ünü ülke dışına çıkardığının hatırlatılması üzerine, istatistiki konular ve detaylara ilişkin bilgi veremeyeceğini belirterek Suriye'nin KSYÖ'ye üye olduğunu ve bu silahların imhasının nihai sorumluluğunu taşıdığını vurguladı.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power ise Esad rejimini anlaşmaya uymamakla suçlayarak, "Anlaşmanın gerçekleştiği ekim ayından bugüne kadar neredeyse hiçbir ilerleme sağlanamadı" dedi. Esad rejiminin uluslararası yükümlülüklerini zamanında yerine getirmediğini belirten Power, "Esad hükümetinin ayak sürümeyi bırakarak kimyasallar için bir nakliye planı oluşturup buna bağlı kalması gerekiyor. Suriye üzerinde etkisi olan bütün üye ülkeler bu konuda rejime baskı yapmalı" diye konuştu.  Power, gazetecilerin, BM Güvenlik Konseyi'ne sunulması beklenen insani yardım karar taslağını sormaları üzerine de "Suriye rejiminin insani yardımın bir seçenek değil, zorunluluk olduğunu anlaması gerekir" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...