Tgrt Haber
11 Ekim 2022 06:43 - Güncelleme : 11 Ekim 2022 06:55

Putin’in kaybedecek bir şeyi kalmadı: Kırım giderse nükleer savaş başlar

Kırım’da Kerç saldırısının ardından Rusya intikam olarak Ukrayna’nın başkenti Kiev’i vurdu. Uzmanlar gerilimin tırmandığı bölgedeki patlamalar ve Putin’in sert açıklamalarını ‘Kırım giderse Putin her türlü çılgınlığı yapabilir’ şeklinde yorumladı. Rusya Devlet Başkanı'nın gerek içeride gerek ise dışarıda zor günler beklediğini söyleyen Coşkun Başbuğ, "Ben Rusya’nın gözü karartıp çok daha çılgın saldırılar yapabileceği kanaatindeyim" dedi.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Putin’in kaybedecek bir şeyi kalmadı: Kırım giderse nükleer savaş başlar
rusya,ukrayna,putin,kiev,nükleer savaş,kırım

Şubat ayında başlayan Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta 229’uncu gün geride kaldı.  Kerç saldırısının ardından Rusya’nın intikam saldırısı olarak Kiev’i bombalaması gözleri bir kez daha bölgeye çevirdi. Uzmanlar Rusya’nın saldırısını ‘Kırım’a yapılan saldırıya misilleme olarak nitelendirirken Ukrayna’nın Kerç Boğazı’nı vurmasıyla sürecin farklı bir yöne doğru ilerlediğini kaydetti.

RUSYA’NIN SİNİR UÇLARIYLA OYNANDI

Türkiye gazetesine açıklamalarda bulunan güvenlik politikaları uzmanı ve emekli İstihbarat Albay Coşkun, “Kerç Boğazı Rusya açısından en kritik bölgelerden biriydi. Rusya’nın sinir uçlarından, önemlilerinden birisi Kırım. Rus donanması, Kırım demek. Buranın elden çıkması, Rusya için nükleer savaşa götürecek bir boyut” dedi.

SAVAŞ DAHA YENİ BAŞLIYOR

Başbuğ,  Kerç saldırısıyla savaş sürecinin tersine döndüğünü belirterek “Kerç Boğazı, Rusya’ya bir ihtar. ABD ve Batı’nın, Ukrayna üzerinden ‘Kırım’ı bir şekilde senin elinden alacağız’ mesajı. Rusya da bunu bildiği için karşılığını Kiev’i vurarak verdi. Kerç Boğazı vurulduğu an süreç tersine döndü. Savaş daha şimdi başlıyor” diye konuştu.

RUSYA İÇİN SONUN BAŞLANGICI

Putin’in gözünü kararttığını aktaran Başbuğ “Kiev’in bombalanması önemli, hem ABD’ye hem Ukrayna’ya hem de Zelenskiy’e çok ciddi bir mesaj. Kırım’ın elden çıkması, Rusya için sonun başlangıcı, aynı zamanda Putin’in de koltuktan olması, iktidarı kaybetmesine neden olacak bir gelişme. Dolayısıyla elindeki bütün kozları sahaya sürecektir ki; yeni getirdiği hava kuvvetleri komutanı, acıması olmayan, Suriye’yi yerle bir eden isim. Onun etkisi var bu patlamada. Rusya şu an gözü karartmış durumda. Bu, yerini füze savaşlarına mı bırakır, bunlar artık konuşulmalı” ifadelerini kullandı.

PUTİN’İN KAYBEDECEK BİR ŞEYİ KALMADI

Rusya’nın, kaybedecek bir şeyi kalmadığı için her türlü saldırıyı göze alabileceğini aktaran Başbuğ, Putin’in nükleer silah kullanma ihtimalini de şu sözlerle değerlendirdi:

Balistik dediğimiz silahların artık devreye gireceğini düşünüyorum. Füze savaşları en tehlikeli olan. Bu saatten sonra Rusya’nın artık kaybedecek bir şeyi kalmadığı için ben bu ihtimali görüyorum. Hele ki Kırım’ı elden çıkaracak şekilde manevralar görsün, Rusya bu çılgınlığı yapar. Şu an içte ve dışta çok zor günler yaşan Putin, silahlı kuvvetlerde agresif bir kadroyu işbaşına getirdi. Ben Rusya’nın gözü karartıp çok daha çılgın saldırılar yapabileceği kanaatindeyim.

SAVAŞ YENİ BAŞLIYOR

Rusya-Ukrayna arasında muhtemel bir barışa yönelik değerlendirmeler de bulunan Başbuğ şunları söyledi:

Barış ne zaman olgunlaştı biri devreye girdi. Barış hiç konuşulmayacak şekilde rafa kaldırıldı. Birileri bu savaşın devam etmesi için elinden geleni ardına koymuyor, hatta başka coğrafyalara da sıçratma gayretinde. Önü kestirilemeyecek bir sürece girildi. Bana göre savaş yeni başlıyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...