Tgrt Haber
21 May 2021 10:30

Kırım Tatarlarının lideri Kırımoğlu: Vatanımı çalmak istiyorlar

Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Cemil Kırımoğlu, 77 yıl önce SSCB döneminde soykırım olarak nitelediği sürgünü anlattı. Stalin ile başlayan sürecin devam ettiğini söyleyen Kırımoğlu, "Bizi vatansız bırakmaya çalışıyorlar” dedi

Kırım Tatarlarının lideri Kırımoğlu: Vatanımı çalmak istiyorlar
Mustafa Cemil Kırımoğlu,kırım tatarları,sürgün,stalin

Kırım Tatarlarının millî lideri Mustafa Cemil Kırımoğlu, soykırım olarak nitelediği ve 77 yıl önce SSCB döneminde Stalin’in emriyle yurtlarından sürülen Kırım Tatarlarının yaşadıklarını sürgünün yıldönümünde Türkiye gazetesine anlattı.

Stalin ile başlayan sürecin hala sürdüğünü ve Rusya’nın o gün kendilerine hain iftirası attığını kaydeden Kırımoğlu, Rusya’nın bugün hala Kırım Tatarlarını terörist olarak gösterdiğini söyledi. Yeni sürgün dalgaları ile milli varlıklarına saldırıldığını vurgulayan ve vatansız bırakılmaya çalışıldıklarını söyleyen Kırımoğlu, “Vatansız kalan bir millet varlığını koruyamaz, yok olur’’ dedi.

AMAÇLARI MÜSLÜMAN TÜRK VARLIĞINI BİTİRMEK

18 Masyıs 1944’teki sürgünün asıl amacının Kırım’da Müslüman Türk varlığını bitirmek olduğunu söyleyen “Sürgünde 110 bin şehit verdik” dedi. Stalin’in sürgün için 30 bin kişilik ordu görevlendirerek 240 bin insanı hayvan vagonlarına bindirdiğini belirten Kırımoğlu, dönemin Rusya’sının bu insanların yolda kırılarak yok olmalarını planladıkları amaçlarına ciddi oranda ulaştıklarını söyledi.

SÜRGÜN HALA DEVAM EDİYOR

Bu sürecin sona ermediğini ve halen kendi yurtlarında yaşama hakkı tanınmadığını söyleyen Kırımoğlu, “Kırım’a 2014 yılındaki işgal sonrası bir milyon civarında Rus getirildi. Yeni bir sürgün dalgası başlattılar ve 30 bin Kırımlı yeniden göç yollarına döküldü’’ dedi.

Mustafa Cemil Kırımoğlu, kendisinin daha 6 aylık bir bebekken sürgün zulmünü yaşadığını ve yaşadıkları her şeyin tam anlamıyla bir soykırım olduğunu söyledi.

Binlerce Kırım Tatarı’nın yollarda kötü şartlar nedeniyle şehit olduğunu anlatan Kırımoğlu, “Su, ekmek hatta hava yoktu. Binlerce Tatar, açlık, susuzluk yanında dizanteri, sıtma ve sarı humma gibi hastalıklara yakalanıp öldü” dedi. Kırımlıoğlu,  öyle anlar geldi ki bazı günler cenazeleri defneden insanın kalmadığını ifade etti.

Bugün halen Özbekistan, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan ile birlikte Ural Dağları ve Ukrayna’da yaşayan 100 bini aşkın Tatar var diyen Kırımlıoğlu, “Ancak Kırım’da bugün de manzara aynı. Milletimizin fertleri şimdi de ana vatanımızdan kaçırılıp katlediliyor. Son dönem bu karanlık infazlara 25 kurban verdik’’ ifadeleri ile yaşananları özetledi.

RUSYA HALA HAYDUT DEVLET

Kırım Tatar millî lideri Kırımoğlu, Rusya’nın, farklı ülkelerin katılımıyla 23 Ağustos’ta yapılacak olan Dünya Kırım Tatar Kongresi2nin sabote etmeye çalıştığını söyledi.

Rusya’nın dün olduğu gibi bugün de haydut tavrını sürdürdüğünü söyleyen Kırmlıoğlu, “Başta Türkiye olmak üzere birçok ülke yöneticilerinin katılma taahhüdünde bulunduğu uluslararası nitelik taşıyan ve bir ilk olacak etkinliğimizi sabote ediyor. Bu kapsamda bazı ülkeleri gaz ya da petrol ile bazılarını silah ya da diğer ticari faaliyetler ile tehdit ediyor” dedi.

Kırım Tatar davasında İslam ülkeleri ve Türk Cumhuriyetlerinden büyük destek bekliyoruz diyen Kırımoğlu şöyle devam etti:  Platform hem devlet yöneticilerinin katılımı hem de sivil içeriği ile tarihi ve güncel olayları anlama adına önemli bir misyon üstlenecek.

RUSYA KATLİAM RAKAMLARINI AZ GÖSTERİYOR

Öte yandan Emel Kırım Derneğinin verilerine göre; 1944’te başlayan zulümde 423 bin Kırım Tatarı sürgün edildi. Dernek Başkanı Zafer Karatay, sürgünde 2800’den fazla ailenin sürgün edildiğini, 2 bin 190 ailenin ise tamamen yok olduğunu belirtti. 190 bin Müslüman Kırım Tatarı bu süreç içerisinde şehit düştüğünü belirten Karatay, Rus tarafının katliamı ve sürgünü daha küçük göstermek için rakamları az gösterdiğini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...