Tgrt Haber
12 Kasım 2015 22:23

'Kısa sürede Türkiye ile bir zirve yapacağız'

AB Konseyi Başkanı Tusk, "Henüz tarih veremiyorum ama en kısa sürede Türkiye ile bir zirve yapacağız. Muhtemelen kasım sonu" dedi.

'Kısa sürede Türkiye ile bir zirve yapacağız'
türkiye, zirve,

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Malta’daki sığınmacı zirvesinden çıkan eylem planı ile bir gecede durumu değiştiremeyeceklerini ancak insanların hayatlarını riske atmaması için alternatifler sunma kararlılığını gösterdiklerini belirtti.

Sığınmacı sorununa çözüm bulma amacı ile AB ve Afrika ülkelerini Malta’da bir araya getiren "2015 Valletta Sığınmacı Zirvesi", kapanış oturumu ve Valletta Zirvesi Eylem Planı’nın açıklanmasıyla sona erdi.

Kapanış oturumunun ardından düzenlenen basın toplantısına AB Konseyi Başkanı Tusk, ev sahibi ülkeden Malta Başbakanı Joseph Muscat ve Afrika ülkeleri adına Senegal Devlet Başkanı Macky Sall katıldı. Zirvede kabul edilen sonuç bildirgesi ve eylem planı, Afrika kıtasında kalkınmaya ve göçün nedenleriyle mücadeleye ağırlık vermeyi amaçlıyor.

AB Konseyi Başkanı Tusk, Valletta Zirvesi’nden çıkan eylem planının 5 noktaya odaklandığı bilgisini vererek, "Birincisi göçün nedenlerinin irdelenmesi, ikinci olarak; Afrika devletleriyle işbirliğinin geliştirilmesi, yerlerinden edilmiş olan insanların korunması, insan kaçakçılığına karşı işbirliğinin genişletilmesi, beşinci olarak da kalmak için yeterli kritere sahip olmayan göçmenlerin gönderilmesi" dedi.

Tusk, AB’nin taahhütleri yerine getirmek için 1,8 milyar avro bedelli "Acil Güven Fonu"nu uygulamaya aldığını, her yıl için 20 milyar avro yardım öngördüğünü dile getirdi.

AB Konseyi Başkanı, "Biz bir gecede durumu iyileştiremeyiz ancak insanlara hayatlarını riske etmemeleri için alternatifler sunmaya kararlıyız” dedi.

"En kısa sürede Türkiye ile bir zirve yapacağız"

Malta'daki sığınmacı zirvesinin sonunda konuşan Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, sığınmacı krizi konusunda Türkiye ile kısa süre içerisinde bir zirve yapacaklarını söyledi.

Malta'nın başkenti La Valletta'da iki gündür süren sığınmacı zirvesi kapsamında yapılan gayriresmi AB Konseyi Toplantısı'nın ardından, AB Konseyi Başkanı Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi.

Tusk, sığınmacıların Avrupa'ya geçişte en çok kullandığı güzergahlardan biri olan Türkiye'ye odaklandıklarını ifade etti. Hafta sonu Antalya'da yapılacak G20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bu konuyu ayrı ayrı görüşme fırsatı bulacaklarını dile getiren Tusk, "Bununla birlikte, henüz tarih veremiyorum ama en kısa sürede Türkiye ile bir zirve yapacağız. Muhtemelen kasım sonu olur" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...