Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 Kasım 2019 15:13

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı’dan Rum Yönetimi Lideri Anastasiadis’e çağrı

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, üçlü görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Çözüm istiyorsak, irade göstermek için iki yıl sonra önümüze gelen bu fırsattan yararlanmalıyız. Sayın Anastasiadis bunu yapmak yerine, toplantıyı baskı altına almaya yönelik söylemlerden artık uzak durmalıdır” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı’dan Rum Yönetimi Lideri Anastasiadis’e çağrı
kktc,

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile 25 Kasım’da Almanya’nın başkenti Berlin’de yapılacak üçlü görüşme öncesinde açıklama yaptı. Akıncı, “BM Genel Sekreteri Sayın Antonio Guterres 25 Kasım’da 3’lü bir görüşme için tarafları Berlin’e davet etmiştir. Gündemde, uzun zamandır üzerinde çalışılan temel referans kavramlarının görüşülerek gelecek adımların planlanması yer alacaktır. Bilahare iyi bir hazırlık çerçevesinde 5’li gayrı resmi toplantının yapılması da olasıdır. Kıbrıs Türk halkı adına üstlendiğim sorumluluğun bilinciyle bu toplantıya ilişkin olarak Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği ile yapıcı bir işbirliği içerisinde hazırlıklarımızı sürdürmekteyiz. Önümüzdeki günlerde demokratik teamüllere uygun çerçevede, daha önce de yaptığımız gibi, her türlü istişareyi gerçekleştireceğimiz de tabiidir” diye konuştu.

Kıbrıslı Türklerin meşru hak ve çıkarlarını sonuna kadar savunmaya devam edeceğini söyleyen Akıncı, “Bu anlayış içinde BM Genel Sekreterinden gelen davete katılmamak gibi son derece yanlış bir tavra girmek, mümkün değildir. Hükümetin büyük ortağının yaptığı bu çağrıya uymak demek, daha işin başında Kıbrıs Türk halkını uluslararası alanda mahkum etmek demektir. Öte yandan şunun da bilinmesinde yarar vardır ki, henüz resmi müzakere aşamasında bulunulmamaktadır. Yapılan çalışmalar, müzakere zemininin oluşturulmasına ve bu mümkün olursa sonuç odaklı bir süreçle nasıl tamamlanabileceğine ilişkindir. Bu çerçevede Sayın Anastasiadis’e de seslenmek isterim. Kıbrıs çok sancılı bir dönemden geçmektedir. Görünür gelecekte ya siyasal eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde federal bir çözüme ulaşma yeteneğini göstereceğiz ya da kalıcı bölünme yolunda yeni gerçeklerle yüzleşeceğiz. Çözüm istiyorsak, irade göstermek için iki yıl sonra önümüze gelen bu fırsattan yararlanmalıyız. Sayın Anastasiadis bunu yapmak yerine, toplantıyı baskı altına almaya yönelik söylemlerden artık uzak durmalıdır. 9 Ağustos toplantısı ve ardından Sayın Lute geldiği zaman yaşananlar hakkında doğru olmayan konuşmaları artık bir yana bırakarak, kendi toplumunu yanlış bilgilerle koşullandırmaktan vazgeçmelidir” şeklinde konuştu
BM Genel Sekreterliği’ne de bu aşamada görev düştüğü inancında olduğunu söyleyen Akıncı, “BM ilkelerine, parametrelerine ve geçmiş mutabakatlara bağlı kalınmasını ve bu çerçevede yapılacak toplantının başarıyla sonuçlanmasını sağlamak onların da görevidir. Biz Kıbrıs Türk tarafı olarak yapıcı bir anlayışla, Kıbrıs’ta adil ve kalıcı barış için uğraşımızı sürdüreceğiz. Bunun bölge barışı ve istikrarına yapacağı katkının da bilinciyle hareket edeceğiz. Temennimiz bu çabamızın karşılıksız kalmamasıdır” dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...