Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
19 Ocak 2015 16:26

Kobani'deki kritik tepe Kürtlerin eline geçti

Kobani'de kente hakim noktada bulunan srtarejik Miştenur tepesi şiddetli çatışmaların ardından YPG'nin denetimine geçti.

Kobani'deki kritik tepe Kürtlerin eline geçti
kobani ,ışid,

Kobani'de dengeler YPG'nin lehine dönmeye başladı. Kenti kontrol eden Miştenur tepesinin bir bölümünü geçtiğimiz hafta ele geçiren YPG dün akşam kapsamlı bir saldırı başlattı. Koalisyon ülkelerinin savaş uçakları ve Peşmerge güçlerinin ağır silah desteğinde tepeye yönelik bir kaç koldan saldırı başlatan YPG güçleri, dün sabah Miştenûr Tepesi'nin tamamını elegeçirdi. Yakın mesafeden göğüs göğüse süren çatışmalarda 40 IŞİD üyesinin öldürüldüğü açıklanırken dün tepeye YPG bayrağı dikildi. YPG bayrağı sınırın Türkiye kesiminden de gözlendi.
Çatışmalara ilişkin yazılı açıklama yapan YPG, kentin yüzde 70'inde kontrolün sağlandığını, kapsamlı operasyonlar sonucu  IŞİD'e srtatejik darbe indirildiği belirtildi. Açıklamada, "Kobanê'nin yüzde 70'inde kontrol sağlayan YPG/YPJ savaşçılarımız, dün gece Miştenur Tepesi'ni özgürleştirmek amacıyla kapsamlı bir operasyon düzenlemiştir. Koalisyon uçaklarının da destek verdiği operasyonda yoğun ve şiddetli çatışmalar yaşanmıştır. Göğüs göğüse çatışmalar ardından güçlerimiz Miştenur Tepesi'ni çetelerden temizleyerek özgürleştirmiştir. Çetelerin tüm engelleme girişimleri güçlerimizce geri püskürtülmüş ve YPG/YPJ savaşçılarımız Miştenur Tepesi ve yamaçlarında tam denetim sağlamıştır. Sabah saatlerine kadar süren operasyonda tespit edilebilen 40'tan fazla çete üyesi öldürülürken, güçlerimizde herhangi bir kayıp yaşanmamıştır" denildi.
Operasyon bölgesinde IŞİD'e ait çok sayıda ağır silah ve mühimmat elegeçirildiği ifade edilen açıklamada, kentin Güney cephesi hastane yakınlarındaki gruplara yönelik saldırıda ise iki IŞİD üyesinin öldürüldüğü kaydedildi.
Miştenur tepesinin elegeçirilmesi ile birlikte çatışmalarda psikolojik üstünlük YPG'ye geçti. Kentin Doğu ve Güney kesimlerine sıkıştırılan IŞİD gruplarına takviye güçlerin  ulaşmasını engellemek için Doğu ve Güney  bölgesinden kente ulaşan yollar kontrol altına alınıyor. Tepenin elegeçirilmesi ile kent merkezinde sıkışan IŞİD gruplarının fazla direnemeyeceği ve açık hedef durumuna geleceği ifade ediliyor.
Misket iddiası
Bu arada Hasake kentinde Esat rejimine bağlı ordu güçleri ile YPG savaşçıları arasında geçtiğimiz hafta yaşanan çatışmalar genişleyerek sürüyor. Hasake'nin Talaya, Xişman Mahallesi ve Mihatê mevkiilerinde çatışmalar yoğunluk kazanırken Suriye ordusunun misket bombası kullandığı ileri sürüldü. YPG Basın merkezi açıklamasında, rejim güçlerinin Kürtlerin yaşadığı mahallelere havan ve obüs saldırısı düzenlediği belirtilerek, "Rejim güçleri ayrıca dün gece  saat 21.00 sularında güçlerimize karşı uluslararası savaş hukukunca yasaklanan misket bombası kullanmıştır. Rejim güçleri tarafından hedeflenen Talaya, Xişman mahallesi ve kontrol noktası, Sabbax kavşağı ve Buğday deposu bölgesinde onlarca rejim askeri öldürülmüştür. Çatışmalarda 5 YPG/YPJ savaşçımız ve 2 sivil yurttaşımız şehadete ulaşmıştır. Tespit edilebilen 14 sivil insanımız da rejim güçlerinin saldırılarında yaralanmıştır. Güçlerimiz rejime ait çok sayıda silah ve mühimmata da el koymuştur” denildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...