Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Haziran 2022 08:46 - Güncelleme : 09 Haziran 2022 09:15

Tehlike kapımızda! Maymun çiçeği virüsü komşuda görüldü

Avrupa ülkelerinde hızla yayılan maymun çiçeği virüsü komşuda ortaya çıktı. Yakın zamanda Portekiz'e seyahat ettiği belirtilen erkek hastanın sağlık durumu hakkında bilgi verildi.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
Hastalık yüksek ateş, baş ağrısı ve kaşıntıyla başlıyor. Terleme, sırt ve kas ağrısı, halsizlikle seyrediyor. Döküntüler genellikle önce yüzde görülüyor, sonra vücuda yayılıyor.
maymun çiçeği virüsü,yunanistan
Hastalık yüksek ateş, baş ağrısı ve kaşıntıyla başlıyor. Terleme, sırt ve kas ağrısı, halsizlikle seyrediyor. Döküntüler genellikle önce yüzde görülüyor, sonra vücuda yayılıyor.

Orta Afrika'da ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü geçtiğimiz haftalarda İngiltere'de görüldükten sonra dur durak bilmeden 30 ülkeye birden yayıldı. Geçtiğimiz günlerde Türkiye'de de endişeye neden olan hastalığa Avrupa'da toplam 911 kişi yakalandı. Şimdiye kadar en fazla görüldüğü ülkeler ise İngiltere, İspanya, Portekiz, Kanada, Almanya, Fransa, Hollanda ve ABD olarak yer aldı. Son olarak ise hastalık komşuda ortaya çıktı. 

Yunan Devlet Ajansı AMNA'nın haberine göre, ülkedeki ilk maymun çiçeği vakası Andreas Singros Hastanesinde tespit edildi. Yakın zamanda Portekiz'e seyahat ettiği belirtilen erkek hastanın durumunun iyi olduğu kaydedildi.

ZİRVEDE İNGİLTERE VAR

Verilere göre, İngiltere başta olmak üzere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'yı kapsayan Birleşik Krallık genelinde şu ana kadar toplam 225 vakanın doğrulandığı belirtildi.

İspanya'da ise toplamda 186, Portekiz'de 153, Kanada'da 80, Almanya'da 65, Fransa'da ise 51 vaka doğrulandı. Ayrıca, Hollanda'da 40, ABD'de 25, İtalya'da 20, Belçika'da 17, İsviçre'de 8, Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) 8, İrlanda'da 6, Avustralya'da 6, Çek Cumhuriyeti'nde 6, Slovenya'da 6, İsveç'te 5, Danimarka'da 3, İsrail'de ise 2 vaka tespit edildi.

Tehlike kapımızda! Maymun çiçeği virüsü komşuda görüldü

Avusturya, Finlandiya, Macaristan, Letonya, Malta, Norveç, Cebelitarık, Fas, Arjantin ve Meksika ise şu ana kadar en az 1'er vaka doğrulandığını bildirildi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

Hastalığa, Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsinin bir üyesi olan maymun çiçeği virüsü Monkeypox hastalığına neden olur. Monkeypox, öncelikle Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve zaman zaman diğer bölgelere ihraç edilen viral bir zoonotik hastalıktır.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...