Tgrt Haber
10 May 2022 09:32 - Güncelleme : 10 May 2022 09:42

Korkunç iddia: Putin, 1 milyonu aşkın Ukraynalıyı kaçırdı

Dün Kızıl Meydan’da yapılan Zafer Günü kutlamaları damga vururken ABD’den gelen bir iddia ise ortalığı karıştırdı.

Kaçırılan kişilerden 200 binini ise çocuklar oluşturuyor.
Kaçırılan kişilerden 200 binini ise çocuklar oluşturuyor.

Rusya’nı saldırısı devam ederken Ukraynalıların zorla Rusya’ya götürdüğüne dair iddialar ortaya atılıyordu. Bu kez ise aynı şeyler Pentagon Sözcüsü John Kirby tarafından gündeme getirildi. Kirby, ABD'nin ‘zorunlu tahliye’ belirtileri bulduğunu söyledi. Bu tür kamplara götürülen Ukrayna vatandaşlarının sorgulandığı, çıplak aramaya maruz bırakıldığı, parmak izlerinin alındığı ve telefonlarının ve resmî belgelerinin Vladimir Putin'in kuvvetleri tarafından kontrol edildiği aktarıldı.

1 MİLYON 200 BİN KİŞİ

ABD’ye göre kendi rızaları dışında Rusya’ya götürülen Ukraynalıların sayısı bir milyon 200 bin kişi. Rakamın büyüklüğü olayı daha da korkunç kılıyor. ABD’li bir üst düzey savunma yetkilisi yaptığı açıklamada, Pentagon'un Rusya'nın işgaliyle karşılaşan Ukraynalıların anavatanlarından zorla çıkarıldığına ve Vladimir Putin'in güçleri tarafından sınırın ötesine gönderildiğine dair kanıtlar gördüğünü söyledi. Kirby gazetecilere verdiği demeçte, "Kaç tane kamp olduğunu ya da neye benzediklerini söyleyemem" diyerek "Ancak elimizde Ukraynalıların kendi istekleri dışında Rusya'ya götürüldüğüne dair işaretler var. Bu, akılalmaz ve sorumlu bir devletin asla kalkışmayacağı bir şey." ifadesini kullandı. Pentagon Sözcüsü Kirby, bu tür tespitleri yapmanın Pentagon'un işi olmadığını vurguladı. Ancak savaş sırasında 'Rus vahşetine' dair bol miktarda kanıt olduğunu söyledi.

200 BİNİ ÇOCUK

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de savaş başladığından beri altı hafta sonra, binlerce Ukraynalının Rus topraklarına gönderildiğini iddia etmişti. Dünyanın birçok yerinde Azovstal fabrikasında kalan son siviller ve askerlerin kurtarılması için gösteriler yapılıyor. Ancak Ukrayna ombudsmanı Lyudmyla Denisova, bu rakamın o zamandan beri en az 200 bin çocuk da dahil olmak üzere bir milyon 200 bini aştığını açıkladı. Mariupol'un Azovstal çelik fabrikalarından tahliye edilen Natalia, "Bize Rusya'ya gitmek mi yoksa kalıp Mariupol şehrini yeniden inşa etmek mi istediğimizi sordular. Ama onu nasıl yeniden inşa edebilirim? Mariupol şehri artık yoksa oraya nasıl dönebilirim?” dedi ve tam adının gizli tutulmasını istedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...