Tgrt Haber
03 Ekim 2021 11:05

Koronayı ilk duyuranlardan biri olan Çinli avukat 600 gün sonra ortaya çıktı

Çin'in Wuhan kentinde çıktığı düşünülen Covid-19 salgınını ilk duyuran isimlerden Çinli avukat Chen Qiushi, 600 gün sonra ortaya çıktı.

Koronayı ilk duyuranlardan biri olan Çinli avukat 600 gün sonra ortaya çıktı
çin,koronavirüs,covid-19,wuhan

2019 yılının aralık ayında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıktığı düşünülen Covid-19 salgınını dünyaya duyuran ilk isimlerden biri olan Çinli avukat Chen Qiushi 600 günün ardından ilk kez arkadaşının YouTube videosunda ortaya çıktı.

Koronavirüs Çin'de yayılmaya başladığında bazı Çinli vatandaşlar, boş sokakları, koruyucu kıyafet giymiş insanları, maskeler takmış sağlık görevlilerini hatta yolda öylece bayılıp kalan insanları sosyal medyada paylaşarak dünyaya duyuruyorlardı. Çin yönetimi, bu durumun önüne geçmek için önce yasak getirdi ardından ise gözaltılara başladı. Koronavirüsü duyuran Çinli avukat Chen Quishi'den de bir süre sonra haber alınamadı hatta annesi kayıp olduğunu duyurdu.

Eski bir insan hakları avukatı olan Chen, o dönem polisin peşine takıldığını ve şiddet gördüğünü savundu. 700 binden daha fazla takipçisi olan sosyal medya hesabı da silindi.

''SANSÜR ÇOK SERT''

Chen, çektiği ilk videoda "Kameramı burada gerçekten ne olduğunu belgelere dökmek için kullanacağım. Söz veriyorum gerçeklerin üstünü örtmeyeceğim" demişti. Hatta Wuhan'daki hastanelerde, hastalarla konuşmuş BBC'ye verdiği röportajda "Sansür çok sert şekilde uygulanıyor, benim videolarımı paylaşan insanların bile hesapları siliniyor" demişti.

Twitter hesabından 7 Şubat 2020'de paylaşılan son videoda, Chen'in annesi, oğlunun kayıp olduğunu duyurmuştu. Arkadaşı Xu Xiaodong da daha sonra YouTube'da bir video paylaşarak Chen'in "zorla karantinaya alındığını" söyledi.

 

Koronayı ilk duyuranlardan biri olan Çinli avukat 600 gün sonra ortaya çıktı

600 GÜN SONRA ORTAYA ÇIKTI

Wall Street Journal'da yer alan habere göre 600 gün boyunca haber alınamayan ve akıbeti bilinmeyen Chen Qiushi ortaya çıktı. Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşının Youtube'dan yaptığı canlı yayında görünen Chen Qiushi daha sonra Twitter'dan da bir mektup paylaştı ve dikkat çeken sözleri şunları oldu:

''Son bir yıl sekiz ay boyunca çok şey yaşadım. Bazılarını anlatabilirim bazıları ise anlatamayacağım şeyler. İnanıyorum ki ne demek istediğimi anlayacaksınız.''

Öte yandan Chen Qiushi'nin hayatta ve güvende olduğundan şüphe ediliyordu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...