Tgrt Haber
26 May 2021 09:52

Kovid-19'u 1 dakikada tespit eden "üflemeli" teste kullanım onayı

Koronavirüs testleri geliştirilmeye devam ediyor. En son Singapur Ulusal Üniversitesi, Kovid-19’u 1 dakika içinde tespit eden üflemeli teste kullanım onayı verildiğini duyurdu.

Kovid-19'u 1 dakikada tespit eden "üflemeli" teste kullanım onayı
Kvoid-19,Test,Kit,Üfleme Testi,1 dakikada test,Test Kiit,Kovid-19 test kiti

Singapur’da Breathonix adlı bir şirket, yüzde 95 doğruluk ve netlik sağlayan “üflemeli” tanı kiti geliştirdi. Yapılan açıklamada, testin ülkede kullanım onayını duyurdu. Testin, ülkede kullanılan ilk nefes analiz sistemi olduğunun alttı çizildi. Üfleme test kiti aşkol tespitinde kullanılan cihazlar gibi çalışıyor. Kişi test kitinin bir bölümüne üflemesiyle alınan örnek sonucu Kovid-19 olup olmadığını kontrol ediliyor.

YÜZDE 95 NETLİK TESPİT EDİLDİ

Sistem, Haziran 2020’den Nisan 2021’e kadar 3 farklı klinik denemelere tabi tutuldu. Singapur’daki Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi ve Changi Havaalanında yapılan denemelerde 180 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Yapılan testlerin yüzde 95 oranında netlik tespit edildi.

Kovid-19'u 1 dakikada tespit eden

GELEN YOLCULARA UYGULANACAK

Üflemeli testin, Singapur ve Malezya arasındaki Tuas Kontrol Noktasına gelen yolcuları test etmek için kullanacağı belirtildi. Pozitif sonuç verenlere sürüntü testi yapılacağı, böylece test sonucunun doğrulanacağı kaydedildi. Şu ana kadar toplam 61 bin 890 korona virüs vakasının tespit edildiği Singapur'da 32 kişi de hayatını kaybetti.

KÖPEKLİ KOVİD-19 TESTİ

Araştırmacılar, koronavirüsün ayırt edici bir kokusunun olduğunu, özel eğitimli tıbbi keşif köpeklerinin bu koku yardımıyla daha semptomlar ortaya çıkmadan hastalığı tespit edebildiklerini ifade ediyor. Şaşırtıcı olan, köpeklerin vakaları bulmasının yüzde 94 gibi çok yüksek bir oranda olması. Bu durum köpekleri, hızlı Kovid testlerinden çok daha güvenilir kılıyor. Yolcuların inisiyatifine bırakılan uygulamada, emici özelliği olan sargı beziyle boyunlarını silen yolcular sonra bezi bir kavanoza yerleştiriyor ve ardından köpek eğitmeni kavanozu duvarın diğer tarafındaki köpeğe koklatıyor. Sonuç pozitif çıktığı takdirde, yolcu havalimanındaki sağlık hizmetleri birimine gönderiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...