Tgrt Haber
18 Mart 2022 18:00 - Güncelleme : 18 Mart 2022 19:57

Jinping: Çin ile ABD dünya barışı için çalışmalı

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Amerikalı mevkidaşı Joe Biden’ın talebi üzerine gerçekleştirilen video konferans görüşmesinde, “Çin ile ABD dünya barışı ve huzuru için çalışmalı” dedi.

Editör: Anday Celayir / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
ABD yönetimi Çin'e "Rusya'ya Ukrayna konusunda destek ya da silah vermenin bedeli ağır olur" uyarısı yapmıştı.
11 çocuk,ABD,açlık,New Mexico,operasyon,,“Aşmak İçin Hareket Et,Xi Jinping,ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden
ABD yönetimi Çin'e "Rusya'ya Ukrayna konusunda destek ya da silah vermenin bedeli ağır olur" uyarısı yapmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Çinli mevkidaşı Şi Cinping ile Rusya-Ukrayna savaşını ele aldığı ve yaklaşık 2 saat süren video konferans görüşmesi sona erdi.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre Washington DC yerel saati ile 09.03'te (TSİ 16.03) başlayan görüşme, saat 10.53'te (17.53) sona erdi.

Görüşmeye ilişkin detaylı açıklama henüz yapılmadı.

ÇİN'E RUSYA'YA 'SİLAH VERME' UYARISI

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, dün yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu görüşmenin, ABD ile Çin arasında iletişim kanallarının açık tutulmasına yönelik çabanın bir parçası olduğuna işaret etmiş, iki liderin ülkeleri arasındaki rekabetin yönetilmesi konusunun yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşı ve ortak konuları da ele alacağını aktarmıştı.

Biden-Şi görüşmesinin, ABD'nin Çin'e sık sık "Rusya'ya Ukrayna konusunda destek ya da silah vermenin bedeli ağır olur" uyarısını yaptığı bir dönemde gelmesi dikkati çekti.

DÜNYA BARIŞI İÇİN ÇALIŞMALIYIZ

Çin Devlet Başkanı Xi, Ukrayna krizinin Çin’in görmek istediği bir şey olmadığını belirterek, çatışmanın kimseye fayda sağlamayacağını ve uluslararası toplumun en çok değer vermesi gereken şeyin barış ile güvenlik olduğunu bildirdi.

Devlet Başkanı Xi, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) daimi üyeleri ve dünyanın önde gelen iki ekonomisi olarak, yalnızca Çin-ABD ilişkilerini doğru yolda ilerletmekle kalmamalı, aynı zamanda uluslararası sorumluluklardan payımızı almalı ve dünya barışı ile huzuru için çalışmalıyız” ifadelerini kullandı.

KASIM AYINDA GÖRÜŞMÜŞLERDİ

Çin Devlet Başkanı Xi ve ABD Başkanı Biden arasında gerçekleştirilen görüşme, geçtiğimiz kasım ayında düzenlenen Çin-ABD sanal zirvesinden bu yana iki lider arasındaki ilk görüşme oldu. O tarihten bu yana uluslararası alanda yaşanan yeni gelişmelere dikkati çeken Devlet Başkanı Xi, barış ile kalkınma eğiliminin ciddi zorluklarla karşı karşıya olduğunu ve dünyanın istikrardan uzak olduğunu belirtti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...